Україна перехоплює стратегічну ініціативу і змушує рф перерозподіляти сили – ISW

Читать на русском
Підготовка ЗСУ до контрнаступу та початкові операції у поєднанні з ослабленням сил росії, ймовірно, вперше дозволяють Україні розпочати активно формувати хід війни.

Україна, ймовірно, перехоплює стратегічну ініціативу і змушує росію перерозподіляти сили та змінювати пріоритети зусиль у відповідь на контрнаступальні операції.

Так вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Як зазначають аналітики, через дії ЗСУ росія все частіше перекидає особовий склад та техніку до Херсонської та західної частини Запорізької області за рахунок своїх зусиль із захоплення Слов'янська та Сіверська, які вона, схоже, залишили.

Майбутня битва за Херсон може визначити результат вторгнення путіна в Україну – Atlantic CouncilРезультат битви за Херсон визначить подальший напрямок війни. Якщо Україна переможе, це стане нищівним ударом по імперських амбіціях путіна. Перемога росії може відкрити їй шлях до окупації всього українського узбережжя Чорного моря.

Крім того, рф передислокує військову техніку, зокрема артилерію та авіацію, до Криму з інших регіонів України.

«Російські сили раніше відводили або призупиняли наступальні операції на Харків і на південному напрямку, щоб зробити пріоритетним захоплення Луганської області, але вони робили це за власною ініціативою, виходячи з пріоритетів, що змінюються, їхніх командирів. У цьому випадку вони, схоже, реагують на загрозу українського контрнаступу в Херсонській області, а не свідомо обирають цілі, на яких зосередити свої зусилля. Навіть після того, як українські війська відбили спробу рф захопити Київ на початку війни, росіяни змогли вільно зосередити свої операції на сході. Підготовка України до контрнаступу в Херсоні та початкові операції цього контрнаступу у поєднанні з різким ослабленням російських сил загалом, мабуть, вперше дозволяють Україні розпочати активно формувати хід війни», – вважають у ISW.

Аналітики також наголосили, що якщо Україна зможе сильно натиснути на Ізюм, то російські війська стануть перед дуже важким вибором: їм доведеться або відмовитися від своїх західних позицій навколо Ізюму на користь захисту своїх наземних комунікацій, або виділити більше особового складу та техніки, щоб спробувати утримати нинішню лінію фронту.

Нагадаємо, в Atlantic Council заявили, що майбутній контрнаступ України на півдні стане, ймовірно, найважливішою битвою з часів битви за Київ і може вирішити остаточний результат усієї війни.

Тим часом на Донбасі, особливо в районі Пісок та Авдіївки, йдуть дуже активні бойові дії, казав президент.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: