Естонія ініціює в ЄС заборону видачі туристичних віз росіянам

Читать на русском
Очільник МЗС Естонії зазначив, що для заборони видачі туристичних віз росіянам на рівні ЄС усім країнам-членам потрібно досягнути консенсусу.
Depo.ua

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що його країна подасть пропозицію на розгляд державам-членам Європейського Союзу заборонити видачу туристичних віз росіянам через війну проти України.

Про це Рейнсалу сказав на спільній прес-конференції з керівником МЗС України Дмитром Кулебою за підсумками переговорів у Києві.

«Буквально у найближчий час, протягом найближчого тижня ми подамо цю пропозицію щодо заборони на національному рівні видачі віз. Естонія це вже припинила. Ми не видаємо туристичні візи росіянам, починаючи з весни, і ми закликаємо тепер інші європейські країни, які цього ще не зробили, зробити це», - сказав Рейнсалу.

Які країни НАТО можуть стати ціллю росії – думка генерала СШАНа думку генерала США, росія може спробувати анексувати території в Грузії та деяких країнах НАТО – Литві, Латвії та Естонії.

Керівник естонського МЗС підкреслив, що юридична відповідальність за російське вторгення лежить на органах влади країни-агресора і на тих, хто чинить воєнні злочини на території України. Окрім цього він заявив, що в Україні від російських бомб гинуть люди, у тому числі діти, тому морально неприйнятно, щоб росіяни їздили в ЄС з туристичною метою.

«Але є і відповідальність російських громадян, які за рахунок своєї пасивності дозволяють відбуватись геноциду у ХХІ столітті посеред Європи… Діти вмирають від російських бомб, а ми дозволяємо росіянам приїздити з туристичними цілями в різні країни. Я вважаю, що це морально неприйнятно», - сказав міністр.

Нагадаємо, Рейнсалу у липні заявив, що Естонія наприкінці серпня запропонує ЄС заборонити видачу шенгенських віз росіянам.

Однак, у ЄС пояснили, чому не можуть запровадити повну заборону на в'їзд росіянам.

Також нагадаємо, що Україна з 1 липня запровадила візовий режим для громадян росії. Отримати візи можна у восьми російських містах (Москва, Санкт-Петербург, Єкатеринбург, Калінінград, Казань, Новосибірськ, Ростов-на-Дону, Самара), а також у дипломатичних представництвах України у третіх країнах.

При цьому, у росії заявили, що не вводитимуть візовий режим для українців у відповідь.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: