Естонія запропонує ЄС заборонити видачу шенгенських віз росіянам

Читать на русском
Естонія найближчими тижнями підготує для ЄС пропозиції щодо заборони видачі шенгенських віз громадянам росії.

Міністерство закордонних справ Естонії готує пропозиції Євросоюзу щодо припинення видачі віз громадянам росії.

Про це в ефірі телеканалу ETV заявив міністр закордонних справ Урмас Рейнсалу, повідомляє ERR.ee.

«Справді курйозно, що російські громадяни зараз масово їдуть через західний кордон росії – через Фінляндію, Латвію, Литву – щоб відвідати Лувр улітку, тоді як в Україні вбивають дітей. Це, безперечно, морально неправильно», – вважає Рейнсалу.

Де може початися конфлікт росії та НАТО: Politico назвало можливе місцеЯкщо путін вирішиться загострити конфлікт із НАТО, його першою метою може стати Сувалкський коридор уздовж литовсько-польського кордону. Захопивши його, росія відрізала б балтійські країни від їхніх союзників.

Міністерство закордонних справ, за його словами, хоче найближчими тижнями підготує для ЄС пропозиції щодо заборони видачі шенгенських віз громадянам рф.

Глава МВС Естонії також підтвердив, що уряд обговорює можливість внесення такої пропозиції. «Згідно з естонськими законами, закрити кордони можна лише в тому випадку, якщо існує пряма загроза естонській державі, зараз такої загрози немає. Якщо ми хочемо закрити кордони, то ми маємо узгодити це з іншими країнами Європейського Союзу та закрити кордони громадянам росії з метою туризму. Це рішення ми можемо ухвалити як санкцію всі разом», – пояснив Лаурі Ляєнеметс.

У росії вже припустили, що їхнім громадянам перестануть видавати шенгенські візи. «Більшість подібних заяв робляться одіозними політиками чи громадськими діячами-русофобами, і сприймаємо їх відповідно. Водночас ми вже спостерігаємо фактично повне припинення оформлення віз російським громадянам у консульських установах Латвії, Литви, Польщі, Чехії та Естонії, що розташовані в росії. У разі радикальної деградації консульських зв'язків з іншими країнами-членами Шенгенської угоди не можна виключати навіть сценарії, що здаються нині неймовірними», – заявив ТАРС чиновник міністерства закордонних справ рф Іван Волинкін.

Нагадаємо, Україна з 1 липня запровадила візовий режим для громадян росії. Отримати візи можна у восьми російських містах (Москва, Санкт-Петербург, Єкатеринбург, Калінінград, Казань, Новосибірськ, Ростов-на-Дону, Самара), а також у дипломатичних представництвах України у третіх країнах.

У росії заявили, що не вводитимуть візовий режим для українців у відповідь.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: