Звернення Зеленського за підсумками 161-го дня війни – про що говорив президент

Читать на русском
Зеленський випустив нове звернення за підсумками 3 серпня, 161-го дня війни проти російських окупантів.
Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський випустив нове звернення за підсумками 3 серпня, 161-го дня війни проти російських окупантів. Президент прокоментував ситуацію у світі: конфлікти Косова та Сербії, Тайваню та Китаю, Азербайджану та Вірменії. А також розповів, що глобальна архітектура безпеки не спрацювала і Україна звертає на це увагу не лише 161 день від початку повномасштабної війни, а вже роками.

Основне зі звернення українського лідера:

  • Цими днями в нашому інформаційному просторі та в соцмережах дуже багато повідомлень про конфліктні ситуації та загрози, які є в інших географіях. Спочатку – Балкани, потім – Тайвань, тепер може бути Кавказ... Усі ці ситуації здаються різними, хоча їх об’єднує один чинник, а саме: глобальна архітектура безпеки не спрацювала. Якби спрацювала, не було б усієї цієї конфліктності.

  • 2014-й рік став поворотним моментом. Тоді в цілком очевидних ситуаціях – із Кримом, з Донбасом, зі збитим малайзійським «Боїнгом» – росія уникнула негайної та відчутної відповідальності, зберегла бізнесові та політичні звʼязки зі світом... І тепер багато хто у глобальних відносинах вірить, що і йому це вдасться. Цю крихкість можна захистити лише спільними діями, і щоб це працювало в довгостроковій перспективі, має бути ефективна архітектура глобальної безпеки, яка гарантує, що жодна держава більше ніколи не зможе вдаватися до терору проти іншої держави.

  • Сьогодні поспілкувався зі студентською спільнотою Австралії. Понад 20 університетів, а також цікавість провідних медіа Австралії, політиків. Закликав усіх наших австралійських друзів допомагати нам в інформаційній війні та максимально поширювати правду про український захист і російський терор.

  • Зустрівся сьогодні з міністром закордонних справ Естонії, який відвідав Україну. Естонія – одна з тих держав, які почали допомагати нам іще до 24 лютого і чия підтримка стала надзвичайно вагомою. Україна завжди це пам’ятатиме.

  • Швейцарія сьогодні приєдналася до сьомого пакету санкцій Європейського Союзу – і я вдячний за це. Коли така країна не залишається нейтральною в захисті цінностей і людської моралі – це дуже вагомий сигнал для всього світу.

  • Якби росія справді реально хотіла закінчення війни, вона б не стягувала зараз резерви на український південь і не плодила б на українській території масові могили убитих невинних людей.

  • Підписав новий указ про нагородження наших воїнів. 194 учасники бойових дій відзначені державними нагородами. 28 із них – посмертно.

Нагадаємо, що Зеленський відповів на петицію щодо легалізації одностатевих шлюбів.

Також нагадаємо, що ЗСУ за добу знищили ще 180 російських окупантів, найбільше на Бахмутському та Донецькому напрямках. Загальні втрати рф з початку повномасштабного вторгнення становлять 41 350 військових.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: