У НБУ розповіли, як змінилася ситуація із зарплатами в Україні з початку війни

Читать на русском

Більшість підприємств не може платити працівникам зарплати на довоєнному рівні. У приватному секторі зарплати в середньому знизилися на 25-50%. Найбільше таких підприємств у добувній промисловості та будівництві.

Більшість українських підприємств не можуть виплачувати своїм співробітникам зарплату на довоєнному рівні. Падіння рівня зарплат у приватному секторі у середньому становить від 25% до 50%.

Про це йдеться у макроекономічному та монетарному огляді від Нацбанку України.

За даними різних опитування, представлених НБУ, падіння рівня зарплат у приватному секторі в середньому становило від 25% до 50% порівняно з довоєнним часом. Найбільше таких підприємств у добувній промисловості та будівництві.

Поступово зростає частка підприємств, які зменшили оплату праці на 10–50%, зокрема в енергетиці, секторі послуг, транспорті та торгівлі. При цьому у сільськогосподарських підприємствах, навпаки, зарплата не змінилася чи навіть зросла.

У середньому у травні зарплати в Україні були на 10–60% нижчі за довоєнні (залежно від виду діяльності). При цьому у травні порівняно з квітнем зросли зарплати для водіїв, медиків та фармацевтів, зарплати у переробній промисловості та сільському господарстві.

У бюджетному секторі ситуація трохи краща: персонал частково відправляли у простій із виплатою 2/3 зарплат. У НБУ зазначили, що доходи домогосподарств підтримуються соціальними виплатами, підвищенням пенсій та зростанням виплат військовим.

Крім того, як розповіли у НБУ, незважаючи на пожвавлення економіки України, попит на працівників відновлюється мляво.

Так, стабілізувалася частка підприємств (більше 30%), які суттєво скоротили працівників та не змінили їх кількість. Середньозважений рівень зайнятості покращився, але це пояснюється сезонністю – він все ще на 25% нижчий, ніж до війни (на 40% на початок березня). Зростання кількості вакансій суттєво поступається приросту резюме навіть для фахівців ІТ.

Нагадаємо, у матеріалі «Слово і діло» можна прочитати, яка зараз ситуація з безробіттям в Україні та чого чекати на ринку праці після війни.

Як змінювалася мінімальна та середня зарплата за роки Незалежності – на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: