Експорт зерна: у Стамбулі відкрився координаційний центр

Читать на русском
У Стамбулі відкрився Спільний координаційний центр із відвантаження українського зерна. Там працюватимуть представники України, Туреччини, ООН та росії.
trthaber.com

У Стамбулі сьогодні, 27 липня, відкрився Спільний координаційний центр із відвантаження зерна із чорноморських портів України на світовий ринок.

Про це повідомляє CNN Turk.

Центр діє в Університеті національної оборони. Там працюватимуть 20 осіб – представники України, Туреччини, ООН та росії.

За допомогою Центру планується за необхідності доглядати судна, які беруть участь у вивезенні зерна із трьох портів України на Чорному морі.

Центр реєструватиме і відстежуватиме комерційні судна. Якщо виникне потреба у розмінуванні, буде проведено планування та вжито відповідних заходів.

Нагадаємо, 22 липня Україна, росія, Туреччина та ООН підписали угоду про вивезення українського зерна. Експорт зерна проходитиме через три порти – «Одеса», «Південний» та «Чорноморськ».

Механізм буде такий: зерно вирушатиме з трьох портів у конвоях у супроводі українських кораблів, водночас діятиме режим припинення вогню для захисту суден у географічних межах. Військово-морські сили Туреччини перевірятимуть порожні кораблі, які прибувають до українських портів, щоб переконатися, що вони не перевозять зброю.

Наступного дня після підписання домовленостей росія атакувала Одеський морський порт. Міністр закордонних справ рф Сергій Лавров заявив, що удар нібито не суперечить угоді по зерну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: