У Зеленського знайшли спосіб, як погасити дефіцит українського бюджету

Читать на русском
Подоляк нагадав, що сума резервів Центробанку країни-агресора, арештованих у світі, становить 300 млрд доларів.
Слово і діло

Погасити дефіцит українського бюджету, який «з'їдає» війна, можна використавши арештовані резерви Центрального банку росії на потреби українців.

Про це радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк повідомив у Твіттері.

Згідно з його словами, дефіцит українського бюджету становить 5 млрд доларів на місяць. З них 3 млрд доларів - витрати на війну. А сума резервів Центробанку країни-агресора, арештованих у світі, становить 300 млрд доларів.

«То чому тягар війни мають нести українці та платники податків західних країн, а не країна-агресор? Час змінювати підхід», - написав у соцмережі Подоляк.

Як змінювався обсяг дефіциту держбюджету УкраїниЯк змінювався граничний та фактичний обсяг дефіциту держбюджету України – на інфографіці Слово і діло.

Варто зазначити, що раніше через санкції Центробанк рф втратив доступ до 300 млрд доларів резервів, які знаходяться на рахунках за межами росії.

Окрім цього, санкції фактично звели нанівець валютний імпорт росії, що змушує кремль будь-яким шляхом стримувати девальвацію рубля.

Нагадаємо, що дефіцит державного бюджету України до кінця року очікується на рівні 50 млрд доларів. Це близько 30-35% ВВП країни.

Раніше в ОПУ говорили, що Україні тепер потрібні 9 мільярдів доларів на місяць, щоб покрити дефіцит державного бюджету.

Також нагадаємо, що за підсумками 2022 року інфляція в Україні перевищить 30%. Але в наступні роки вона суттєво сповільниться, хоча все ще буде значно вищою за ціль в 5%, перш за все, через наслідки війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: