Україні щомісяця потрібно 9 млрд доларів для покриття дефіциту бюджету – Устенко

Читать на русском
За словами радника президента Устенка, Україні найближчими місяцями потрібно буде не по 5, а по 9 мільярдів доларів щомісяця, щоб покрити дефіцит бюджету.

Україна тепер потребує 9 мільярдів доларів на місяць, а не 5 мільярдів, щоб покрити дефіцит державного бюджету.

Про це виданню Financial Times заявив економічний радник президента України Олег Устенко.

«Найближчими місяцями ми повинні отримувати по 9 млрд доларів на місяць замість 5 млрд доларів», – сказав Устенко.

«Ми намагатимемося вижити в будь-якому випадку, але без фінансової підтримки наших союзників зробити це буде не тільки складно, а й практично неможливо», – додав він.

В USAID назвали суму щомісячних військових витрат УкраїниГлава Агентства США з міжнародного розвитку заявила, що війна щомісяця коштує Україні 5-6 млрд доларів.

Напередодні міністри фінансів ЄС домовилися про новий екстрений кредит для України у розмірі 1 млрд євро. Також у Євросоюзі намагаються домовитися про ширший пакет підтримки для країни.

Як сказав виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, Україна стикається із величезними короткостроковими потребами у фінансуванні.

Як констатує видання, бюджетна криза в Україні загострилася через падіння податкових надходжень та мит після початку повномасштабного вторгнення росії, а також через збільшення військових витрат. Крім того, зупинка експорту зерна та сталі позбавили Україну валютної виручки.

Видання пише також про те, що «Нафтогаз» попросив утримувачів своїх облігацій погодитися на відстрочення платежів. На думку FT, такі дії державної компанії можуть сигналізувати про зміну підходу українського уряду до іноземних власників облігацій: досі Київ відмовлявся переносити платежі за боргом, заявляючи, що важливо зберегти довіру міжнародних інвесторів.

Нагадаємо, Європейська комісія пропонує надати Україні до 9 млрд євро макрофінансової допомоги цього року.

Раніше агентство Bloomberg повідомляло, що Україна вивчає можливість реструктуризації зовнішнього державного боргу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: