Дефіцит залишається: Кубраков розповів, коли буде сформовано запас бензину

Читать на русском
Ситуація на ринку дизельного палива та скрапленого газу стабілізувалася, а для насичення ринку бензину та формування запасу потрібно ще місяць-два, вважає Кубраков.

Проблема з постачанням нафтопродуктів в Україну залишається, але дефіцит пального на АЗС уже менший. Ситуація на ринку газу та дизпалива стабілізувалася, а для насичення ринку бензину потрібен ще місяць-два.

Про це міністр інфраструктури Олександр Кубраков сказав в інтерв'ю РБК-Україна.

«Зараз ситуація на ринку дизельного палива та скрапленого газу заспокоїлася. За бензином, я вважаю, що ще потрібно півтора чи два місяці, поки ринок насититься та сформує запас», – вважає міністр.

Дефіцит пального: з'явився бот, що моніторить наявність бензину на АЗСВ Україні з'явився телеграм-бот, що моніторить наявність пального на АЗС. Бот збирає інформацію як від АЗС, так і від автомобілістів.

За словами Кубракова, дефіцит поки що зберігається, але вже однозначно менший.

«До війни ми імпортували паливо, відсотків 40 було внутрішнього виробництва. Але Кременчуцький завод тричі атакували, розбомбили. Звичайно ж, він тепер нічого не виробляє», – сказав міністр.

Ще одна причина дефіциту – південна та центральна частини України підживлювалися пальним, яке привозили танкерами до одеських портів.

«І, звичайно, білоруські нафтопереробні заводи теж продавали у нас. Невелику частину закривали Польща та Румунія, зокрема преміальним паливом. Перших трьох джерел сьогодні повністю немає. До цього додаємо те, що низка нафтобаз із запасами була зруйнована і знищена. Далі наклалася. дуже складна логістика, адже все паливо ми тепер беремо з ринку Євросоюзу і ввозимо через кордон із нашими сусідами. Кордони, кількість одиниць транспорту, бензовозів, цистерн – все це не було розраховано на обслуговування такої системи. Адже глобально попит не впав», – розповів Кубраков.

Нагадаємо, раніше експерт розповів, скільки може коштувати пальне в Україні.

Свій прогноз давали і у Національному банку України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: