Дефіцит держбюджету України до кінця року становитиме близько 50 млрд доларів – Устенко

Читать на русском
Олег Устенко прогнозує, що до кінця року дефіцит держбюджету становитиме 50 млрд доларів. До війни планувалося, що дефіцит на рік буде 7 млрд.
Фото: Апостроф

Дефіцит державного бюджету України до кінця року очікується на рівні 50 млрд доларів. Це близько 30-35% ВВП країни.

Про це в ефірі телемарафону заявив радник президента з економічних питань Олег Устенко.

Як змінювався обсяг дефіциту держбюджету УкраїниЯк змінювався граничний та фактичний обсяг дефіциту держбюджету України – на інфографіці Слово і діло.

«У нас дефіцит державного бюджету на цей рік планувався на рівні 7 млрд доларів, на весь рік. Після того, що у нас 50% економіки або не працює нормально, або деякі підприємства знищені, у нас, звісно, зменшилися прибутки держбюджету. Навіть в урізаному стані у місячному вираженні у нашого бюджету дефіцит близько 5 млрд доларів: уявіть, ми планували, що буде 7 млрд на весь рік, а отримали 5 млрд доларів на місяць… . Я б очікував, що до кінця року ми матимемо глобальний дефіцит бюджету близько 50 млрд доларів. Це буде приблизно 30-35% нашого ВВП – це дуже високий дефіцит. Але це проблема війни», – розповів радник.

Устенко також прокоментував прохання України про відстрочення виплат зовнішніх боргів. «Не можна сказати, що ми не можемо платити... Але було б дивно, з одного боку, продовжувати виплачувати наші зовнішні борги, а з іншого боку – просити наших союзників та партнерів, щоб вони продовжували кредитувати або навіть давати грантові кошти для нас».

Нагадаємо, раніше Устенко говорив, що Україні тепер потрібні 9 мільярдів доларів на місяць, щоб покрити дефіцит державного бюджету.

Україна обговорює з Міжнародним валютним фондом та іншими міжнародними організаціями можливість переглянути графік виплат із зовнішнього державного боргу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: