«Рішуче засуджують»: в ООН та ЄС висловилися щодо удару рф по порту Одеси

Читать на русском
Генсек ООН Антоніу Гуттеріш та представник ЄС Жозеп Боррель засудили ракетний удар по торговому порту в Одесі, завданий після підписання угоди про експорт зерна.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш та представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель засудили ракетний удар по торговому порту в Одесі, завданий після підписання угод про експорт зерна Чорним морем.

«Генеральний секретар беззастережно засуджує повідомлення про удари, завдані сьогодні в українському порту Одеси. Вчора всі сторони взяли на себе чіткі зобов'язання на світовій арені щодо забезпечення безпечного руху українського зерна та супутніх товарів на світові ринки. Ці продукти вкрай необхідні для подолання глобальної продовольчої кризи та полегшення страждань мільйонів людей по всьому світу», - йдеться у заяві заступника прессекретаря генсека ООН.

В ООН наголосили, що повне виконання домовленостей з боку росії, України та Туреччини є обов'язковим.

Реакція на атаку рф озвучена і в ЄС.

«ЄС рішуче засуджує російський ракетний удар по морському порту Одеси. Удар по ключовій для експорту зерна цілі через день після підписання Стамбульських угод особливо засуджується і вкотре демонструє повну зневагу росією міжнародного права та зобов'язань», - написав Жозеп Боррель у Twitter.

Нагадаємо, вранці 23 липня росія завдала удару крилатими ракетами по Одеському торговому порту. Почалася пожежа.

При цьому 22 липня у Стамбулі було підписано угоду за участю України, ООН та росії про вивезення зерна з України Чорним морем через порти Одеса, Чорноморськ і Південний.

У МЗС України заявили, що удар по порту Одеси був «плювком президента володимира путіна в обличчя генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу та президенту Туреччини Реджепу Ердогану».

Реакцію на удар рф по одеському порту озвучили і в ОПУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: