Угода щодо «зернового коридору»: генсек ООН спрогнозував терміни підписання

Читать на русском
Сторони вирішили багато питань, серед яких: механізм контролю, системи координації та все, що стосується замінованого району.
фото: zn.ua

Після сьогоднішніх переговорів щодо розблокування експорту українського зерна, в ООН заявили, що домовленості щодо відновлення експорту зерна з України можуть бути досягнуті вже наступного тижня.

Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш під час брифінгу.

«Я думаю, що ми зберемося наступного тижня і, сподіваюся, зможемо укласти угоди. Але потрібна добра воля всіх сторін», - заявив Гутерріш.

В українських портах блокується 22 мільйони тонн зернаУкраїна працює на дипломатичному рівні з двох питань: перешкодити купівлі іншими країнами у росії краденого українського зерна і забезпечити безпеку суден-зерновозів, які будуть вивозити зерно

При цьому, генсек ООН додав, що в ході сьогоднішніх переговорів був досягнутий значний успіх. Зазначається, що сторони вирішили багато питань, серед яких: механізм контролю, системи координації та все, що стосується замінованого району.

«Я пропонував у Москві і Києві різні варіанти вирішення проблеми. З тих пір ми постійно працювали і вели переговори з великою кількістю партнерів. Потрібно виконати ще великий обсяг технічної роботи, щоб досягти прогресу. Але ситуація зрозуміла - в кінцевому рахунку всі сторони прагнуть врегулювати цю ситуацію... Сьогодні ми зробили важливий крок до підписання угоди», - підкреслив він.

Нагадаємо, 13 липня у Стамбулі відбулися переговори щодо відновлення експорту українського зерна – планувалася окрема зустріч дипломатів України та Туреччини.

Згодом голова турецького Міноборони Хулусі Акар заявив, що Туреччина, Україна та росія, а також делегація ООН, домовилися про створення координаційного центру з експорту українського зерна морським шляхом.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сумнівався, що найближчим часом можливий прорив у переговорах щодо розблокування експорту зерна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: