Переговори щодо розблокування експорту зерна: WSJ дізналося про деталі майбутньої угоди

Читать на русском
Ключові деталі плану відновлення експорту українського зерна передбачають часткове розмінування портів та припинення вогню для безпечного проходження суден. Але план ще не стовідсотковий, сторони мають узгодити технічні деталі.

Представники України, Туреччини, росії та ООН на переговорах узгодили ключові аспекти плану відновлення експорту українського зерна через Чорне море.

Деталі плану повідомляє видання The Wall Street Journal із посиланням на джерела.

Так, сторони домовилися, що зерно вивозитимуть із трьох українських портів конвоями у супроводі українських суден за умови припинення вогню в межах географічних кордонів та «деякими операціями» з розмінування.

Військово-морські сили Туреччини перевірятимуть порожні суди, які прибувають до українських портів, щоб «розвіяти побоювання росії, що вони можуть бути використані для перевезення західної зброї». У Стамбулі ООН створить центр управління та контролю для відстеження рівнів загрози судноплавству.

Як сказало джерело, технічні деталі ще доведеться опрацювати, зокрема те, як проходитиме розмінування українських портів. Україна спочатку повідомила ООН, що через заміновані води можна прокласти безпечний прохід, але так звані плавучі міни мають бути знешкоджені.

«Найголовніше, нам все ще потрібне зелене світло від путіна», — наголосив чиновник.

За словами джерела, угода може бути підписана найближчими днями після того, як буде улагоджено деякі технічні деталі, але попередив: «Було б неправильно говорити, що угода неминуча».

Нагадаємо, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш після зустрічі сказав, що домовленості щодо відновлення експорту зерна з України можуть бути досягнуті наступного тижня.

Наразі в українських портах заблоковано 22 мільйони тонн зерна.

Ще близько 400 тисяч тонн зерна росія незаконно вивезла з України з початку повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: