Президент Шрі-Ланки залишив країну на тлі масових протестів

Читать на русском
Президент Шрі-Ланки залишив країну незадовго до того, як мав офіційно піти у відставку, очевидно, побоюючись арешту.
Reuters

Президент Шрі-Ланки Готабайя Раджапакса залишив країну на тлі масових протестів через економічну кризу. Глава держави виїхав незадовго до того, як мав офіційно піти у відставку.

Про це повідомляє The Guardian.

За словами співробітника служби безпеки, Раджапакса та його дружина вилетіли на Мальдіви військово-транспортним літаком AN32 ВПС Шрі-Ланки.

Після прибуття до столиці Мальдівських островів їх зустріли в аеропорту колишній президент Мохаммад Нашід та його дружина. Вважалося, що Раджапакса полетить далі до Об'єднаних Арабських Еміратів.

На момент від'їзду в середу вранці президент ще не подав заяви про відставку. Протестувальники дали йому час до 13:00 середи, щоб він пішов у відставку, інакше погрожуючи масовими заворушеннями.

До втечі на Мальдіви Раджапакса безуспішно намагався залишити країну. Йому не дозволили сісти на комерційний рейс до Дубаї у понеділок увечері після того, як співробітники аеропорту відмовилися проштампувати його паспорт у VIP-зоні аеропорту. Індія також відмовилася надати дозвіл на посадку військового аеропорту на своїй території.

Як пише видання, бажання Раджапакса залишити країну до офіційної відставки очевидне: поки він ще є президентом, він має імунітет від арешту. Багато протестувальників, активістів та юристів закликали до судового переслідування Раджапакса разом із членами сім'ї за можливу корупцію та порушення прав людини під час каденції.

Нагадаємо, на Шрі-Ланці вже кілька тижнів продовжуються масові антиурядові протести. 9 липня тисячі протестувальників штурмували резиденцію президента в Коломбо та захопили його адміністративні офіси. Причиною протестів стала масштабна економічна криза у країні.

Вибори нового президента після відставки Раджапакса можуть відбутися вже у липні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: