Президент Шрі-Ланки подає у відставку через протести

Читать на русском
Раджапакса все ще залишатиметься президентом аж до 13 липня включно. Це необхідно, щоб забезпечити передачу влади
Протести в Шрі-ЛанціAP Photo

Президент Шрі-Ланки Готабая Раджапакса був змушений погодитися піти у відставку після того, як на Шрі-Ланці розгорнулися масові протести, а протестувальники захопили його палац.

Про це повідомляє Associated Press з посиланням на заяву спікера парламенту країни Махінди Япи Абейвардени.

За словами спікера, він повідомив президенту про рішення парламенту і закликав того добровільно залишити посаду. Президент прислухався до голосу розуму і добровільно погодився виконати рішення, прийняте лідерами парламентських партій.

Політична криза на Шрі-Ланці: що відомоСьогодні, 9 липня, тисячі протестувальників на Шрі-Ланці штурмували резиденцію президента у місті Коломбо та захопили його адміністративні офіси.

З усім тим, Раджапакса все ще залишатиметься президентом аж до 13 липня включно. Це необхідно, щоб забезпечити передачу влади.

Нагадаємо, що в острівній державі Шрі-Ланка в Індійському океані вже кілька тижнів тривають масові антиурядові протести. 9 липня тисячі протестувальників на Шрі-Ланці штурмували резиденцію президента в Коломбо і захопили його адміністративні офіси.

Причиною протестів стала масштабна економічна криза в країні. Економіку підірвала пандемія у 2020-2021 роках, а потім на це наклалися інші фактори, в результаті яких країна навесні 2022 року оголосила дефолт і виявилася не в змозі навіть закупити за кордоном паливо.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: