Політична криза на Шрі-Ланці: що відомо

Читать на русском
Сьогодні, 9 липня, тисячі протестувальників на Шрі-Ланці штурмували резиденцію президента у місті Коломбо та захопили його адміністративні офіси.
Amitha Thennakoon

Сьогодні, 9 липня, тисячі протестувальників на Шрі-Ланці штурмували резиденцію президента у місті Коломбо та захопили його адміністративні офіси.

Про це повідомляє Reuters.

В острівній державі Шрі-Ланка в Індійському океані вже кілька тижнів тривають масові антиурядові протести. Сьогодні, попри сльозогінний газ і водомети, протестувальники прорвали поліцейські барикади та штурмом захопили резиденцію. Президента Раджапаксу на момент штурму в резиденції не було, його вивели з будівлі напередодні, через запланований мітинг.

Sri Lanka protests met with tear gas and water cannons, as country on the brink of collapseSouth China Morning Post

Sri Lanka imposes curfew in capital as police fire tear gas at protesters • FRANCE 24 EnglishFRANCE 24 English

Передумовою для протестів стала важка економічна ситуація в країні.

Зауважимо, що протягом останніх місяців країна перебуває в найгіршій за останні 70 років економічній кризі. У травні Шрі-Ланка вперше в історії не змогла здійснити виплати за зовнішнім боргом. Стрімке зростання інфляції у червні досягло рекордних 54,6%, тоді як у найближчі місяці ця позначка може сягнути 70%. Усі продажі бензину призупинили, школи наразі закриті, а медичні процедури та операції відкладаються або скасовуються через брак ліків та обладнання.

Уряд звинувачує в усьому серію терактів у країні у 2019 році та пандемію коронавірусу, що вплинули на туристичну галузь. Та міжнародні експерти зауважують, що уряд Шрі-Ланки проводив нерозумну економічну політику. Протестувальники закликали нинішніх очільників країни піти у відставку.

За повідомленнями ЗМІ, Раджапаксу під час штурму прибув до аеропорту та намагався покинути країну.

У зв'язку з загостренням ситуації прем'єр-міністр Шрі-Ланки Раніл Вікремесінгхе скликав екстрене засідання лідерів партій. Після якого голова партії «Конгрес мусульман Шрі-Ланки» Рауф Хакім заявив, що група депутатів закликала чинних прем'єр-міністра та президента піти у відставку. Відповідно до Конституції країни місце президента може зайняти спікер парламенту.

Пізніше стало відомо, що прем'єр-міністр таки погодився піти у відставку.

«Щоб забезпечити продовження роботи уряду і безпеку всіх громадян, сьогодні я прийняв рекомендацію партійних лідерів, щоб звільнити місце для всепартійного уряду. Щоб полегшити процес, я піду з поста прем'єр-міністра», – зазначив він.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що на Шрі-Ланці затримали літак російського «Аерофлоту».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: