Біля Маріуполя вдвічі збільшились місця масових поховань – «Схеми»

Читать на русском

У селищі Старий Крим біля Маріуполя ховають загиблих городян. Порівняно з початком травня місця масових поховань збільшилися вдвічі. Загалом там може бути поховано понад 15 тисяч людей.

У селищі Старий Крим недалеко від окупованого росією Маріуполя удвічі, порівняно з початком травня, збільшилися місця масових поховань.

Про це з посиланням на супутникові фотографії Planet Labs повідомляють журналісти проєкту «Схеми».

За даними міської ради Маріуполя, загалом там може бути поховано понад 15 тисяч городян.

29 червня супутник зафіксував техніку, якою окупанти продовжують викопувати траншеї на цвинтарі біля селища Старий Крим. Саме там ховають загиблих із моменту окупації Маріуполя.

Порівняно із супутниковим знімком Planet Labs за 8 травня місця масових поховань на цьому цвинтарі збільшилися майже вдвічі.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко пояснив це тим, що окупанти почали розбирати завали багатоповерхових будинків. За його оцінкою, під кожним із таких будинків може бути близько сотні загиблих місцевих мешканців. Найчастіше тіла везуть до Старого Криму, де найближче до Маріуполя є цвинтар з місцями масових поховань.

«Вони (окупанти – ред.) почали масово розбирати завали, «пригнали» своє так зване «МНС», а там, що не будинок – то могильник. Вчора (5 липня, – ред.) вони «взялись» за наш мікрорайон «Черемушки», приїхали співробітники так званого «МНС», залізли в підвал одного з будинків, а там 100-200 трупів, вони розвернулись і поїхали, сказавши, «не наша справа», оскільки «МНСники» відмовляються займатись тілами загиблих. Далі ними займаються робітники так званих «державних ритуальних послуг» та підконтрольна окупантам судово-медична експертиза. Зазвичай везуть на цвинтар Старого Криму. Усіх, кого дістають з-під завалів, просто кидають у викопаний рів на цвинтарі», – розповів він.

Крім того, на тому ж цвинтарі продовжуються поховання городян і в окремих могилах: за словами влади Маріуполя, окупанти почали заробляти на приватних ритуальних послугах, пропонуючи поховання загиблого окремо.

Нагадаємо, за даними влади, у Маріуполі за три місяці війни загинули щонайменше 22 тисячі мирних громадян. Але ця цифра може бути й більшою.

Нещодавно у місті виявили нову братську могилу із понад сотнею загиблих.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: