Конференція у Лугано: учасники затвердили принципи відновлення України

Читать на русском
Учасники конференції у Лугано підтвердили підтримку України та пообіцяли підтримувати її на шляху відновлення.
kmu.gov.ua

Учасники конференції з питань відновлення України у Лугано ухвалили підсумкову декларацію. Хоча документ не має обов'язкової сили, учасники засудили російську агресію, підтвердили підтримку України та пообіцяли підтримувати її на шляху відновлення.

Документ опубліковано на сайті Кабміну.

У декларації також зафіксовано головні засади процесу поновлення України («Принципи Лугано»):

  • Партнерство. Процес відновлення очолюватиметься та здійснюватиметься під керівництвом України та проводитиметься разом з її міжнародними партнерами.

  • Спрямованість на реформи. Процес відновлення має сприяти прискоренню, поглибленню, розширенню та досягненню зусиль України щодо впровадження реформ.

  • Прозорість, підзвітність та верховенство права. Процес оновлення має бути прозорим та підзвітним українському народу. Усі види фінансування відновлення мають бути справедливими та прозорими.

  • Демократична участь. Процес відновлення має бути цілісним зусиллям всього суспільства, спрямованим на демократичну участь населення.

  • Залучення багатьох стейкхолдерів. Процес має сприяти співпраці між національними та міжнародними учасниками.

  • Гендерна рівність та інклюзія. Процес відновлення має бути інклюзивним і забезпечувати гендерну рівність та повагу до прав людини, включаючи її економічні, соціальні та культурні права.

  • Сталий розвиток.

Нагадаємо, на конференції у Лугано було представлено план відновлення України. Він передбачений на десять років, у плані 850 проєктів, на їх реалізацію потрібне фінансування приблизно 750 млрд доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: