На відновлення України потрібно десять років та 750 млрд доларів інвестицій – Гетманцев

Читать на русском
План повоєнного відновлення України передбачає три етапи та розрахований на десять років. Для його реалізації потрібно 750 млрд доларів інвестицій.

План відновлення України, розроблений спеціальною Національною радою, передбачає залучення інвестицій та донорських коштів у розмірі приблизно 750 млрд доларів протягом десяти років.

Про це нардеп, секретар Національної ради з відновлення України Данило Гетманцев, розповів в інтерв'ю УНІАН.

Як розповів Гетманцев, проєкт відновлення – це 24 томи, обсяг кожного складає від 100 до 400 сторінок. Кожен том містить план на десять років у відповідній галузі. Відновлення складатиметься із трьох етапів.

Глава ЄІБ оцінив відновлення України після війни у більш ніж трильйон доларівГлава Європейського інвестиційного банку вважає, що Україні може знадобитися близько 1,1 трлн доларів зовнішньої допомоги для відновлення.

«Перший етап – це стійкість – до кінця 2022 року. Це план на військовий час, план тих заходів, які ми повинні зробити вже зараз, аби встояти. Другий – це відновлення. Це період часу з 2023 по 2025 роки. І третя частина – це модернізація, зростання – з 2026 по 2032 роки, який ми вже плануємо провести у складі Європейського союзу», – повідомив депутат.

На першому етапі для підтримки стійкості планується залучити близько 60-65 мільярдів (без урахування коштів на безпеку та оборону).

«З боку партнерів ми розраховуємо на внески і гранти на 2023-2025 роки у сумі 100-150 мільярдів доларів, на 2026-2032 – також 100-150 мільярдів. Кредитні гроші – 100-150 мільярдів так само на два етапи. А приватні інвестиції – 50 мільярдів на другому етапі і 200 мільярдів – на третьому. Це інвестиції, які нам необхідні, і ми розраховуємо саме на ці цифри. Але в самому плані є і державні кошти. Ми розуміємо, що без них деякі програми взагалі не можуть бути реалізовані», – розповів Гетманцев.

Нагадаємо, як писало Bloomberg, Євросоюз може покрити основну частину загальної фінансової допомоги щодо відновлення України після війни. Сума перевищуватиме 500 млрд євро.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: