Україна та ЄС затвердили «транспортний безвіз»: що це означає

Читать на русском
Україна та ЄС підписали Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом, так званий транспортний безвіз.

Україна та Європейський Союз підписали Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом, так званий транспортний «безвіз».

Про це повідомив голова Кабміну Денис Шмигаль та пресслужба міністерства інфраструктури України.

Прем'єр також пояснив, що це означає на практиці України:

  • ЄС визнаватиме українські права водія.

  • Українським перевізникам більше не потрібні дозволи на в'їзд до ЄС. Проблема, яка існувала роками і гальмувала наші експортні можливості, тепер вирішено.

  • Угода про вантажні автомобільні перевезення плюс рішення ЄС щодо скасування мит і тарифів на українські товари дають нашому бізнесу економію в десятки мільйонів доларів, а головне — відкривають для української продукції неймовірні можливості на європейських ринках.

«Це вже третій за останній рік «безвіз» для України з ЄС після авіаційного та енергетичного. Навіть попри війну та спроби Росії зупинити рух нашої держави до Європи, інтеграція України у внутрішній європейський ринок просувається надшвидкими темпами», - зазначив Шмигаль.

За прогнозами фахівців, ціни на логістичні послуги будуть падати, проте бізнес це відчує не одразу, пише «ЄП».

Транспортний «безвіз» може стримати різке зростання вартості логістики наприкінці кожного року, адже дефіциту дозволів наразі не буде. У довгостроковій перспективі лібералізація сприятиме приходу на ринок нових компаній та зростанню конкуренції, що призведе до зниження цін.

Термін угоди становить один рік із можливістю пролонгації, а тимчасово вона починає діяти вже з сьогодення. На постійній основі Угода запрацює після завершення всіх ратифікаційних процедур.

Нагадаємо, а Мінінфраструктури анонсували дату підписання «транспортного безвізу» з ЄС.

У жовтні 2021 року Україна та ЄС підписали угоду про «відкрите небо».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: