Які повістки зараз роздають в Україні, кому та де їх можуть видати: основне

Читать на русском
Роздача повісток на пляжах, ринках, в чергах і так далі не є чимось незаконним та цілком вкладається в логіку мобілізаційних заходів
Ілюстративне фотоFacebook

В Україні діє воєнний стан і проводиться загальна мобілізація військовозобов'язаних до лав Збройних сил. Тому будь-який громадянин України, незалежно від того, до якої черги мобілізації він належить, може отримати повістку.

Про це повідомляє Апостроф.

Вручення повістки на вулиці або на блокпосту не суперечить закону – ЦПД при РНБОТакож в ЦПД застерігають від неявки до військкомату, або спроб ухилення від проходження військової служби. За перше загрожує вагомий штраф, за друге - тюремний термін

За словами начальника управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Романа Горбача, через війну зараз поняття будь-якої черги мобілізації зникло, як таке. Військкомати можуть видати повістку будь-якій людині - незалежно від того, придатна вона до служби в армії, або не придатна. А роздача повісток на пляжах, ринках, в чергах і так далі не є чимось незаконним та цілком вкладається в логіку мобілізаційних заходів.

«Якщо за моїми словами хтось зрозумів, що є якісь розмежовані черги, то їх немає. Спочатку мобілізували резервістів. Потім - інші категорії. Взагалі є таке поняття як черги. Але його можна було б застосовувати, якби була якась підготовка, а тут підготовки немає, була розпочата неоголошена агресія, і тут жодних черг немає» - сказав він.

У ЗСУ розповіли, чи законно вручати повістки на блокпостахЗакон не забороняє вручення повістки у будь-якому місці після встановлення особи. Тому їх можна видавати як за місцем проживання або роботи, так і на вулиці або блокпосту.

Адвокат Іван Ліберман сказав виданню, що отримати повістку зараз можна навіть на кордоні. За твердженням адвоката, зараз правоохоронці серйозно працюють по військовозобов'язаним українцям, які перебувають за кордоном; чоловіки від 18 до 60 років, які з якоїсь причини повертаються в Україну, на кордоні отримують вибір: або кримінальне переслідування, або повістка в Збройні сили.

Однак в західному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції підкреслили, що отримання повістки зовсім не означає того, що людину моментально призовуть в армію; повістка може вручатися і з іншого питання. В Україні є чотири види повісток:

  • повістка для уточнення облікових даних військовозобов'язаного; повістка для проходження лікарської комісії, тобто медогляду з подальшим визначенням, чи придатна людина для служби в армії;
  • повістка, яка закликає людину на військову службу;
  • мобілізаційне розпорядження, яке вручається тільки військовозобов'язаним і зобов'язує їх прибути до військкомату протягом 24 годин з початку мобілізації.

При цьому ігнорування будь - якої повістки може розцінюватися згідно зі ст. 336 КК України - ухилення від призову на військову службу за мобілізацією, що загрожує п'ятьма роками за ґратами.

Нагадаємо, зараз в Міноборони не розглядають питання щодо проведення мобілізації жінок, а новини про можливе їхнє залучення до війська є ні чим іншим, як фейком, поширюваним російськими пропагандистами.

Раніше в Раду подали законопроєкт, яким пропонується розширити перелік людей, що не підлягають призову під час мобілізації на українців, чиї рідні загинули на війні з росією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: