У CIT назвали можливі причини ракетних ударів росії по Києву

Читать на русском
Ракетний удар по Києву може бути спробою помститися за постачання західних ракет і артилерійських систем Україні, або спробою втягнути Білорусь у війну.
Фото: ДСНС

Ракетний удар по Києву 26 червня може бути спробою росії відповісти на постачання західних ракетних та артилерійських систем Україні, а також спробою втягнути у війну Білорусь.

Про це в ефірі Радіо НВ сказав аналітик Conflict Intelligence Team Кирило Михайлов.

«Це російська спроба відповісти на постачання Україні сучасних артилерійських та ракетних систем, які вже завдають потужних ударів по штабам і складам та цілям в тилу ворога. І вони намагаються відповісти на це в єдиний спосіб, який у них є. Тож це спроби атакувати якісь військові об'єкти, які їм відомі, тому що вони є навіть на старих радянських картах. Наразі ми можемо аналізувати, що це була чергова невдала спроба завдати удар по підприємству оборонної промисловості, яке є ще з радянських часів», — сказав Михайлов.

Ракетний обстріл Шевченківського району Києва: фото та відео з місця подійЗа попередніми даними, одна людина загинула. Госпіталізовано п'ятьох постраждалих, у тому числі жінку і дитину, врятованих з-під завалів.

На думку аналітика, ракетна атака також може бути спробою спровокувати Україну для удару у відповідь і залучити Білорусь у війну безпосередньо. Як нагадав Михайлов, з початку війни Білорусь надавала росії свою територію як плацдарм для вторгнення та застосування ракетної зброї.

«З іншого боку з території Білорусі вже здійснювали удари російські літаки. А різниця полягає в тому, що раніше вони злітали з аеродромів, які розташовані у Білорусі, а наразі, як вважає українська розвідка та підтверджують білоруські активісти — ці літаки залетіли з території росії, здійснили удари і повернулися. Я вважаю, що це здійснюється аби спровокувати удар України саме по ним на території Білорусі, щоб втягнути її у війну та відкрити другий фронт, але також цілком можливо, що ці ракети — вони старі і не здатні на застосування на далекій відстані і що вони вимушені враховувати українську ППО та запускати ракети якомога ближче до їх цілей, щоб українська ППО не встигла спрацювати», – сказав аналітик CIT.

Нагадаємо, вранці 26 червня окупанти завдали ракетного удару по Києву та області, всього було випущено 14 ракет. Внаслідок влучення в житлову дев'ятиповерхівку у Шевченківському районі столиці загинула одна людина, шестеро було поранено.

Президент Володимир Зеленський пообіцяв, що всі росіяни, причетні до завдання ракетних ударів по Україні, будуть відповідати за свої дії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: