США категорично проти огляду росіянами українських кораблів із зерном – Блінкен

Читать на русском
Блінкен ще раз нагадав, що єдиним винуватцем продовольчої кризи є росія, а довіряти будь-яким гарантіям з боку москви можна з дуже великою оглядкою
Ентоні БлінкенGetty Images

США категорично проти того, щоб росія оглядала українські судна з зерном після того, як запрацює «зерновий коридор» і продовольство почне доставлятися з розблокованих українських портів в пункти призначення. США не бачать у вимозі про огляд жодної логіки.

Про це заявив Державний секретар США Ентоні Блінкен за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ G7 у Берліні 24 червня.

Блінкен ще раз нагадав, що єдиним винуватцем продовольчої кризи є росія, а довіряти будь-яким гарантіям з боку москви можна з дуже великою оглядкою.

Подоляк: «рекордний урожай» росії – це вкрадене в українських фермерів зерно«Рекордний урожай в історії», яким вихваляється росія, це вкрадене в українських фермерів зерно.

«По-перше, що стосується Одеси. Єдине, що заважає вивозити українське зерно - це російська блокада порту. Коли росія говорить про нібито готовність пропустити кораблі, це створює потенційний ризик прямого нападу на Одесу» - сказав він.

Також Блінкен зазначив, що США категорично проти російської умови щодо огляду українських торгових суден, які будуть виходити з портів. США не бачать жодної логіки в такій вимозі росії.

«За яким правом і на підставі якої логіки росія наполягає на огляді українських суверенних суден, які виходять з українських портів і відправляються в інші країни? Це не має жодного сенсу» - резюмував він.

Нагадаємо, Європейський Союз офіційно заявив, що тільки росія несе повну відповідальність за створення глобальної продовольчої кризи. Російські політики застосовують голод, як зброю, провокуючи нестабільність у світі.

Міністри G7 24 червня заявили, що війна росії проти України погіршує ситуацію з продовольчою безпекою у світі. Тому росії потрібно припинити атаки та погрози та розблокувати українські чорноморські порти для експорту продовольства.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: