У Європі сумніваються в готовності росії укласти угоду для деблокади українського зерна – Bloomberg

Читать на русском
Росія навряд чи піде на угоду щодо деблокади українського зерна, маючи намір використати загрозу глобального голоду як інструмент у будь-яких майбутніх переговорах.

Високопоставлені європейські чиновники бачать мало шансів на те, що росія готова послабити глобальну продовольчу кризу й піти на угоду, яка дозволить Україні відновити експорт зерна.

Про це пише агентство Bloomberg.

Як розповіли представники уряду та розвідки, переговори з Україною та росією, які проводить ООН, все ще не можуть просунутися вперед.

За словами співрозмовників агентства, у кремлі хочуть домогтися скасування санкцій і мають намір використати загрозу глобального голоду як інструмент у будь-яких майбутніх мирних переговорах. Втім, у США заявили, що не вводили санкції проти якоїсь російської сільськогосподарської продукції, тому зв'язку між санкціями та експортом зерна не бачать.

Ще одне джерело, знайоме з переговорами, висловило сподівання, що цього тижня в Стамбулі можуть зустрітися український і російський міністри (хто саме – не уточнюється). За словами джерела, переговори під егідою ООН будуть спрямовані на те, щоб цього місяця дійти згоди про переміщення 2 млн тонн зерна на місяць з липня.

Як росія краде українське зерно – супутникові знімкиСупутникові знімки від 19 та 21 травня зафіксували, як на російські кораблі в окупованому Севастополі вантажать крадене українське зерно.

У Євросоюзі та інших країнах, каже джерело, ведеться окрема дискусія щодо використання портів у Польщі та Румунії та можливості залізничного сполучення з портами в Нідерландах, Німеччині та на Адріатиці. Президент Джо Байден заявив у вівторок, що США працюють над будівництвом тимчасових сховищ у Польщі та інших місцях вздовж кордону з Україною, щоб потім зерно можна було відправляти потягами.

Сухопутні маршрути експорту, ймовірно, будуть набагато повільнішими і зіткнуться з низкою логістичних проблем, включаючи перевантажені залізничні мережі, завантажені порти у Східній Європі та різну ширину колії залізниць у Європі. І навіть якщо ці питання будуть вирішені, сказало джерело, це повністю не замінить експорт зерна з портів Чорного моря.

Володимир путін безпосередньо пов'язав проблема експорту зерна зі скасуванням санкцій проти росії, і його чиновники тепер стверджують, що нестача продовольства є результатом цих санкцій. Цю дезінформацію, заявив високопоставлений офіцер європейської розвідки, москва поширювала на Близькому Сході та в Африці.

Джерело також відзначило, що будь-яка можлива угода щодо морських перевезень зерна має супроводжуватися гарантіями того, що росія не нападатиме на українські сховища, її транспортну та експортну інфраструктуру.

Офіційні особи настільки ж песимістичні щодо шансів на угоду, згідно з якою українське зерно переміщатиметься через сусідню Білорусь.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що росія готова оформити «гарантії» того, що не скористається розмінуванням українських портів або дозволом на виведення з них суден із зерном для досягнення цілей у своїй війні.

У МЗС України назвали цю заяву «порожніми словами».

Президент Володимир Зеленський, у свою чергу, сказав, що Україна готова вивозити зерно морським шляхом лише у разі створення коридору кораблями цивілізованих країн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: