Кризу з українським зерном потрібно вирішити протягом наступного місяця – Трасс

Читать на русском
Глава МЗС Британії заявила, що путін використовує голод як зброю, а продовольчу безпеку – як безсердечний інструмент війни. За її словами, кризу із зерном треба вирішити протягом липня.
Reuters

Світові лідери мають вирішити кризу з українським зерном протягом наступного місяця, інакше світ може мати справу з руйнівними наслідками.

Про це під час візиту до Туреччини заявила міністра закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс перед The Guardian.

«Ця зернова криза є невідкладною і має бути вирішена протягом наступного місяця, інакше ми можемо побачити руйнівні наслідки», – сказала Трасс під час пресконференції.

Розблокування українських портів: Лавров заявив, що росія готова дати «гарантії безпеки»Сергій Лавров сказав, що росія готова гарантувати безпеку маршрутів для експорту українського зерна, і навіть готова якось оформити гарантії.

Міністр також звинуватила росію у використанні голоду та продовольчої безпеки як «жорстокого інструменту війни».

«Путін використовує голод як зброю. Він використовує продовольчу безпеку як безсердечний інструмент війни. Він заблокував українські порти та зупиняє експорт 20 мільйонів тонн зерна у всьому світі, вимагаючи від світу викупу. Ми ясно розуміємо, що комерційні судна повинні мати безпечний прохід, щоб мати змогу залишити українські порти, і що українські порти мають бути захищені від атак росії. Ми підтримуємо переговори в ООН, але не можна дозволити росії зволікати та ухилятися. Необхідно терміново вжити заходів упродовж наступного місяця перед новим урожаєм», – заявила Трасс.

Нагадаємо, напередодні в МЗС України повідомили, що наразі Україна, Туреччина, ООН та росія все ще не досягли домовленостей щодо проведення чотиристоронніх переговорів щодо розблокування портів.

Агентство Bloomberg писало, що в Європі сумніваються в готовності росії укласти угоду для розблокування українського зерна. На думку чиновників, росія має намір використати загрозу глобального голоду як інструмент у будь-яких майбутніх переговорах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: