У G7 закликали росію припинити погрози та розблокувати українські чорноморські порти

Читать на русском
Міністри Великої сімки заявили, що вторгнення росії посилює відсутність продовольчої безпеки, у тому числі шляхом блокування Чорного моря, бомбардувань зерносховищ та портів України.

Війна росії проти України погіршує ситуацію із продовольчою безпекою у світі. Росії потрібно припинити атаки та погрози та розблокувати українські чорноморські порти для експорту продовольства.

Про це йдеться у заяві за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ G7.

На зустрічі міністри обговорювали провину росії за загострення світової продовольчої кризи.

Боррель назвав блокаду українського зерна росією воєнним злочиномГлава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель назвав воєнним злочином те, що росія заблокувала мільйони тонн зерна в українських портах.

«Війна росії проти України посилює відсутність продовольчої безпеки, у тому числі шляхом блокування Чорного моря, бомбардувань зерносховищ та портів та заподіяння шкоди сільськогосподарській інфраструктурі України. Міністри відкинули неправдиву інформацію та дезінформацію росії про санкції. Усі санкції G7 включають винятки, що дозволяють російським продовольчим та сільськогосподарським продуктам потрапляти на світові ринки», – йдеться у заяві.

Міністри «Великої сімки» закликали росію розблокувати українські порти, а також підтримали зусилля ООН щодо відкриття Чорноморського маршруту для зерна та план Єврокомісії з перевезення зерна автомобільним, залізничним та баржовим транспортом.

Крім того, міністри G7 знову висловили свою підтримку України, включаючи надання військової та оборонної допомоги.

Нагадаємо, у підсумковому документі, прийнятому на саміті ЄС, йдеться, що лише росія несе повну відповідальність за створення глобальної продовольчої кризи. Російські політики застосовують голод як зброю, провокуючи нестабільність у світі.

Агентство Bloomberg писало, що в Європі сумніваються в готовності олсії укласти угоду для розблокування українського зерна. На думку чиновників, росія має намір використати загрозу глобального голоду як інструмент у будь-яких майбутніх переговорах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: