Де краще – за кордоном чи вдома: українські біженці дали оцінку різним сферам життя

Читать на русском

За даними ООН, з початку російського вторгнення більше 6,5 млн українців виїхали в інші країни. Згодом, за прогнозами, їхня кількість може досягти 8,3 млн осіб. Більшість біженців, якщо вірити результатам соцопитувань, планують повернутися в Україну. Нині ж вони мають можливість порівняти життя за кордоном, здебільшого в Європі, та в Україні. На інфографіках – результати опитування дослідницької компанії Gradus Research.

У державній та фінансовій сфері українські біженці оцінили соціальний захист із боку держави (36%), розмір зарплат (42%), дотримання закону та порядку (46%), рівень корупції (36%). Водночас, в Україні, згідно з опитуванням, краще розвинута діджиталізація державних (37%) та комерційних (32%) сервісів. Крім того, в нашій країні менше бюрократії (29%).

Український сервіс отримав однозначно кращі оцінки. Українці, перебуваючи за кордоном, оцінили український графік роботи магазинів та ресторанів (54%), співвідношення ціни та якості у сфері краси (44%), зручність поповнення мобільного (43%) та грошових переказів (41%).

Водночас, за кордоном українці оцінили якість роботи громадського транспорту (48%), якість продуктів (34%) та сферу охорони здоров'я (30%).

Менталітет та устрій життя в рідній країні українцям сподобався більше, ніж за кордоном (36%), як і взаємини між людьми (32%).

Але у плані культури, а також екології, клімату та природи України, згідно з соцопитуванням, трохи програє. Крім того, українці за кордоном оцінили спеціальні можливості для людей з інвалідністю (50%), облаштування міст (41%), якість питної води з-під крану (38%) та поводження зі сміттям (45%).

Опитування було проведено 23 травня методом самозаповнення анкети у мобільному додатку. Розмір вибірки – 1133 респонденти.

Тим часом, нагадаємо, із 1 червня деякі країни Євросоюзу скасовують безкоштовний проїзд для українських біженців.

До речі, опитування, проведене на початку квітня, показало, що більшість українських біженців планують повернутися до України після закінчення війни.

У Міжнародному валютному фонді знайшли позитив для Європи у великому потоці біженців: на їхню думку, у середньостроковій перспективі українці можуть допомогти у подоланні нестачі робочої сили.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: