Через війну в Україні було втрачено майже 5 млн робочих місць – МОП

Читать на русском
З початку війни в Україні було втрачено 4,8 млн робочих місць. Війна, а також зростання кількості українських біженців вплинуть на ринок праці в Європі.

З початку повномасштабної російської агресії в Україні втрачено близько 4,8 мільйонів робочих місць. Якщо військові дії припиняться негайно, може настати швидке відновлення з поверненням 3,4 мільйона робочих місць, а у разі подальшої військової ескалації втрати робочих місць досягнуть 7 мільйонів осіб.

Про це йдеться у звіті Міжнародної організації праці (МОП).

В організації констатували, що українська економіка серйозно постраждала від війни. З її початку до сусідніх країн виїхали 5,2 млн біженців, з них 2,75 млн осіб працездатного віку – 1,2 млн з них (43,5%) раніше працювали, втратили роботу або звільнилися.

Як змінювався рівень безробіття в Україні за останні 17 роківВ Україні зафіксовано найвищий рівень безробіття за чотири роки – 10,5 відсотків за перший квартал 2021-го.

«У відповідь на ці втрати уряд України досі докладав значних зусиль для підтримки працездатності національної системи соціального захисту, гарантуючи виплату допомоги, у тому числі внутрішньо переміщеним особам», – зазначили у МОП.

Війна в Україні, йдеться у звіті, може також вплинути на ринок праці у сусідніх країнах, головним чином в Угорщині, Молдові, Польщі, Румунії та Словаччині. Якщо бойові дії продовжуватимуться, українські біженці будуть змушені довше залишатися за кордоном – це чинитиме додатковий тиск на ринок праці та системи соціального захисту у цих сусідніх державах та збільшить безробіття у багатьох із них.

Через вторгнення в Україну росія також переживає спад в економіці та зайнятості. Це, своєю чергою, значно впливає на Центральну Азію, особливо на країни, економіка яких залежить від грошових переказів з рф, як-от Казахстан, Киргизстан, Таджикистан і Узбекистан.

«Якщо військові дії та санкції проти росії призведуть до втрати робочих місць для трудящих-мігрантів у рф, і вони повернуться до країн свого походження, це спричинить серйозні економічні втрати в Центральній Азії в цілому», – заявили в МОП.

Нагадаємо, за даними соціологічного опитування, поступово зростає кількість українців, які повертаються до роботи. На кінець квітня продовжували працювати 59% громадян, які мали роботу до війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: