Держава вже місяць не може конфіскувати активи «дочок» російських банків – ЗМІ

Читать на русском
25,6 млрд гривень активів дочок російських банків все ще не конфісковано Україною, хоча спеціальний закон було прийнято в середині травня.

Процес вилучення активів «дочок» російських державних банків – МР банку (раніше Сбербанк) та Промінвестбанку – зупинився 19 травня. Держава досі не конфіскувала 25,6 млрд гривень їхніх активів до бюджету.

Про це повідомляє «Економічна правда» із посиланням на інформацію, надану Національним банком України.

Нагадаємо, 12 травня Верховна рада ухвалила спеціальний закон, 19 травня він набув чинності. І з того часу прогресу у стягненні активів «дочок» російських банків не було.

«Згідно з ухваленим законодавством, станом на 13 червня 2022 року в дохід держави має бути перераховано 11,065 млрд грн (гривневий еквівалент валютних коштів) та 5,8 млрд грн коштів МР Банку та 259,2 млн грн – Промінвестбанку. Також конфіскації підлягають 8540205 ОВДП на загальну номінальну вартість 8,54 млрд грн», – розповіли в НБУ.

Конфісковані у МР банку Промінвестбанку активи мають надійти на спеціальний рахунок, який має відкрити Національний фонд інвестицій. Але, як повідомили у Нацбанку, рахунок наразі не відкритий.

«Закон, який визначає основні підходи примусового вилучення російських активів, набув чинності ще 19 травня 2022 року. Ми очікуємо, що конфіскація відбудеться якнайшвидше. Переконані, що активи банків, які належать державі-агресору, мають працювати на користь України», — додали в НБУ.

Нагадаємо, Україна планує конфіскувати близько 500 млрд доларів російських активів та її олігархів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: