Захід може «подарувати» Україні ядерне озброєння для захисту незалежності – польський депутат

Читать на русском
Оскільки росія порушила Будапештський меморандум, то цей документ більше не має ніякого значення. Україна має повне право на ядерну зброю
Ілюстративне фотоGetty Images

Через те, що росія порушила Будапештський меморандум, який гарантував територіальну цілісність України в обмін на відмову від Києва від ядерної зброї, цей документ більше не діє. Захід може «подарувати» Україні ядерні ракети для захисту української території та незалежності.

Про це заявив депутат польського парламенту Радослав Сікорський в ефірі Эспрессо.TV.

Україна не збирається знову отримувати ядерну зброю – КулебаПро це заявив очільник МЗС Дмитро Кулеба на засіданні Генеральної асамблеї ООН, роз'яснюючи плани України щодо Будапештського меморандуму.

На думку депутата, в 1994 році Україна відмовилася від ядерної зброї в обмін на гарантії безпеки та територіальної цілісності від країн-підписантів, у тому числі від росії. Оскільки росія порушила цей договір, то він більше не дійсний, вважає Сікорський.

На його думку, таким чином Україна може вільно розміщувати на своїй території власну ядерну зброю. А Захід міг би «подарувати» Україні ядерні боєголовки, щоб вона могла ефективно захищати свою територію. Це рішення вибило б «ядерний козир» з рук Путіна і Росії.

«Після того, як в 1994 році за Будапештським меморандумом Україна віддала свій ядерний потенціал і натомість стала незалежною країною в кордонах, встановлених з часів СРСР, рф порушила цей меморандум і тому захід може надати можливість Україні захистити свою незалежність» - підкреслив він.

Нагадаємо, що США і союзники «зважують», які гарантії безпеки Захід може надати Україні, якщо вона відмовиться від ідеї вступити в НАТО. Однак малоймовірно, що Україні запропонують ті захисні заходи, про які вона просить.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: