Гарантії безпеки для України: Кулеба розповів, як не повторити помилку Будапештського меморандуму

Читать на русском
Щоб уникнути помилок Будапештського меморандуму, Україна повинна мати жорстку переговорну позицію і розуміти, які гарантії безпеки декларативні, а які — реальні.

Нейтралітет не є вирішенням проблеми для України. Потрібно отримати гарантії безпеки – від Росії та інших держав, насамперед постійних членів Ради безпеки ООН. Але вони не повинні бути такими, як у Будапештському меморандумі.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів в інтерв'ю виданню НВ.

НАТО поки що не готове обговорювати членство України, ми можемо розглядати інші моделі безпеки – АрахаміяУкраїна може розглядати й інші моделі безпеки, не лише членство у НАТО, заявив Давид Арахамія.

За його словами, щоб уникнути помилок Будапештського меморандуму, потрібно мати жорстку переговорну позицію і розуміти, які гарантії декларативні, а які — реальні.

«Наведу простий приклад. У Будапештському меморандумі написано, що якщо буде загроза Україні, підписанти зобов'язуються скликати консультації Ради безпеки ООН. Ну, зобов'язалися, ну скликали, ну поговорили. І що? Загроза лишилася. У нас вже є досвід навіть останніми тижнями, коли ми скликаємо консультації, засідання Ради безпеки ООН, вноситься на голосування юридично обов'язкова резолюція, але Росія її блокує. Самі консультації не є гарантіями безпеки. Але якщо, наприклад, Росія зобов'язується скликати консультації, взяти участь у консультаціях і при цьому не застосовувати своє право вето на рішення, пов'язані з загрозою безпеці Україні, тоді це вже жорстка гарантія», – сказав Кулеба.

Україна, зазначив міністр, підходить до цих переговорів із «чітким почуттям гіркого досвіду Будапештського меморандуму» і не допустить повторення цієї помилки зараз.

Нагадаємо, секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що Україні необхідно укласти новий оборонний союз, у якому обов'язково має бути країна з ядерною зброєю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: