США та союзники думають над гарантіями безпеки, але навряд чи запропонують Україні бажане – CNN

Читать на русском
США та союзники можуть виявитися не готові запропонувати Україні як гарантії безпеки ті заходи, про які вона просить. Вони, як і раніше, не готові до прямої конфронтації з росією.

США та союзники «зважують», які гарантії безпеки Захід може надати Україні, якщо вона відмовиться від ідеї вступити до НАТО. Проте малоймовірно, що Україні запропонують ті захисні заходи, яких вона просить.

Про це повідомляє телеканал CNN з посиланням на кілька джерел, знайомих із цим питанням.

Поки що обговорення знаходяться на дуже ранній стадії, оскільки незрозуміло, що стоїть за переговорами з росією.

Британія рекомендує Україні не поспішати укладати з росією мирну угоду – TimesБританія вважає, що деякі союзники можуть підштовхнути Україну до поступок на переговорах із росією. Проте мирну угоду Україні треба укладати, коли вона буде у максимально сильній позиції.

Але джерела зазначають, що малоймовірно, щоб США та їхні союзники зрештою запропонували Україні ті юридично зобов'язувальні заходи захисту, про які вона просить.

Україна, нагадаємо, хоче, щоб новий договір про безпеку був на зразок п'ятої статті НАТО, в якій йдеться про те, що напад на одного члена Альянсу є нападом на всіх членів.

Теорія про те, що росія не напала б на Україну, якби у неї були західні гарантії безпеки, здається, як і раніше, є більшим ризиком, ніж готові прийняти на себе США та їхні союзники, пише CNN.

При цьому західний чиновник сказав CNN, що «всього, окрім повної прихильності до захисту України, українцям буде недостатньо», і деякі представники адміністрації Байдена визнають, що ще одна угода типу Будапештського меморандуму не буде корисною.

Нагадаємо, у Туреччині 29 березня відбувся черговий раунд переговорів між українською та російською делегацією. Україна під час нього запропонувала свій формат договору про гарантії безпеки для себе.

Серед країн-гарантів безпеки Україна бачить Британію, Китай, США, Францію, Туреччину, Німеччину, Канаду, Польщу та Ізраїль. Переговори із ними ведуться.

Раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба розповів, як не повторити помилку Будапештського меморандуму щодо гарантій безпеки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: