Проти кандидатського статусу України в ЄС виступають Данія і Нідерланди – Bloomberg

Читать на русском
Практично всі країни Європейського Союзу так чи інакше підтримують Україну в її європейських прагненнях - лише окремі держави займають з цього питання ворожу позицію
Ілюстративне фотоdepositphotos.com

Дві країни виявляють найбільшу активність у питанні протидії наданню Україні кандидатського статусу в Європейському Союзі. Це Нідерланди та Данія.

Про це 9 червня повідомляє видання Bloomberg.

Дуда починає тур країнами Південної Європи – відстоюватиме статус кандидата в ЄС для УкраїниПрезидент Польщі Дуда поїде до Португалії, Італії, Румунії, щоб переконати їх підтримати надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС.

Так, журналісти видання отримали доступ до дипломатичних документів, зокрема, до ноти за авторством представників Данії. У ній заявлено, що Україна нібито недостатньо відповідає критеріям стабільності інститутів, гарантій демократії, верховенства права, права людини, поваги та захисту меншин, і що Україні нібито потрібно поліпшити законодавчу та інституційну базу, щоб досягти прогресу. На думку Данії, Україна нібито знаходиться на ранній стадії готовності прийняти зобов'язання щодо членства в ЄС - нібито ще й тому, що вона не може створити ефективну ринкову економіку або стати конкурентоспроможною на єдиному ринку.

При цьому видання зазначає, що практично всі країни Європейського Союзу так, чи інакше підтримують Україну в її європейських прагненнях. Польща, Литва та Ірландія вимагають в обов'язковому порядку надати Україні статус кандидата в члени ЄС. Про те ж заявляє й Естонія.

Нагадаємо, раніше в уряді України повідомили, що сім країн Європейського Союзу пропонували надати Україні інший формат, а не статус кандидата на членство. Головний опір виходить від трьох держав.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба раніше говорив, що Україні не потрібні сурогати статусу кандидата на членство в Європейському Союзі – це демонструє другосортне ставлення до країни.

При цьому Європарламент рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Також євродепутати висловили позицію щодо зброї для України та спеціального трибуналу ООН.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: