Європарламент підтримує надання Україні статусу кандидата в члени Євросоюзу

Читать на русском
У Європарламенті рекомендують не тільки надати Україні статус кандидата в члени ЄС, а й максимально швидко виконати всі українські оборонні запити
ЄвропарламентEPA - European Pressphoto Agency

Європейський парламент всупереч позиції деяких країн Європейського Союзу, 8 червня у своїй доповіді про вплив російської агресії на політику безпеки та оборони ЄС рекомендуватиме надати Україні статус кандидата в члени Євросоюзу.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на заяву голови комітету Європарламенту у закордонних справах Девіда Маккалістера.

У Франції заявили, що Україна стане членом ЄС через 15-20 роківУкраїна повинна погодитися увійти в так зване європейське політичне співтовариство, ідею якого наполегливо просуває президент Франції Макрон

«Ми рекомендуємо надати Україні зброю і все обладнання відповідно до потреб, висловлених українською владою, і надати країні статус країни-кандидата як чіткий політичний сигнал солідарності з мужнім народом України» - сказав він.

Автори доповіді також настійно рекомендують забезпечити найширшу можливість моніторингу застосування санкцій ЄС, щоб виключити можливість обходу санкцій.

Що ще рекомендується в доповіді:

  • Максимально можливий пріоритет в частині розвитку оперативних можливостей Сил швидкого розгортання країн-членів ЄС.
  • Адаптація до сучасних умов, перегляд і перенаправлення місій і операцій ЄС в рамках Спільної політики з безпеки та оборони.
  • Надання підтримки урядам України та Молдови.
  • Рекомендується якомога швидше закінчити роботу над третьою спільною декларацією ЄС-НАТО.
  • Рекомендується переглянути політику сусідства, щоб оцінити вплив російської агресії на співпрацю в рамках Східного партнерства.
  • Розширити фінансування Забезпечення політики безпеки ЄС.

Нагадаємо, низка країн-членів ЄС виступає проти надання Україні статусу кандидата в члени ЄС. Нібито це буде несправедливо стосовно інших країн, які чекають навіть такого статусу роками. Були спроби запропонувати надати Україні якісь сурогати статусу кандидата. Після цього МЗС України виступив з жорсткою критикою таких ідей, зазначивши, що країні не потрібні сурогати статусу кандидата на членство в Європейському Союзі – це демонструє другосортне ставлення до країни.

При цьому в МЗС України зазначили - якщо в червні Україна не отримає статус кандидата на членство в ЄС, це означатиме, що Євросоюз намагається обдурити українців.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: