Малюська розповів, як вилучити золотовалютні резерви росії для виплати компесацій

Читать на русском
Мін'юст України пропонуватиме західним країнам укласти міжнародний договір, щоб золотовалютні резерви росії можна було використати для компенсацій постраждалим від війни.
Слово і діло

Міністерство юстиції України пропонуватимуть країнам Європи та США укласти міжнародний договір, який дозволяє використовувати золотовалютні резерви росії для виплати компенсацій постраждалим від її вторгнення.

Про це міністр Денис Малюська розповів в інтерв'ю «Схемам».

За словами Малюськи, більшість державних коштів росія перед вторгненням в Україну сховала або у себе в золоті фізично, або у Китаї – у юанях. Але половина резервів все-таки знаходиться у західних країнах – США, Великій Британії, Швейцарії. Йдеться про суму близько 300 млрд доларів.

Складність полягає в тому, пояснив міністр, що ЗВР росії захищені суверенним імунітетом – це означає, що «одна держава не може відібрати майно в іншої держави».

Економіст пояснив, чому РФ більше ніколи не побачить своїх золотовалютних резервівОбмеження, озвучені російським Центробанком, для тамтешніх валютних вкладників – остаточні. Росіяни можуть попрощатися із золотовалютними резервами в тому обсязі, в якому їх заморозили.

«Потрібно укласти міжнародний договір з країною, яка зберігає це майно. Наприклад, якщо актив знаходиться в резервах Франції, то це Франція. Це може бути і багатосторонній міжнародний договір. Тому що «перебити» імунітет на рівні національного законодавства майже неможливо. А коли це міжнародний договір – це працює. Концепт нам зрозумілий, ми його описали, зараз підемо в переговори з міжнародними партнерами», – розповів Малюська.

Він також розповів, як це буде виглядати: буде створено фонд, куди буде перераховано кошти – золотовалютні резерви росії, буде створено комісію, яка вивчатиме вимоги від постраждалих внаслідок агресії та виплачуватиме компенсації за рахунок цього фонду.

Сигнали про готовність західних партнерів погодитись на таку ініціативу були різні, каже голова Мін'юсту. «Був меседж від міністра фінансів Німеччини про те, що вони готові розглянути такий механізм. Є більш стримані меседжі, наприклад, від Мінфіну Штатів. Мовляв, у них закон цього не дозволяє. Але це формальний захист чиновника. Давайте тоді змінювати, на те ж він і закон. Є інша проблема. Держава, яка зберігає кошти, по суті, є банком. І коли буде перший випадок, коли ця держава кошти забере і кудись передасть – це викличе недовіру і сигнал про те, що кошти треба зберігати в іншій країні», – сказав він.

Але з іншого боку, зазначив Малюська, європейським політикам буде складно пояснити своїм виборцям, чому вони витрачають свої гроші на допомогу Україні, якщо б могли направити на це ЗВР росії.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що у Білому домі виникли дебати щодо законності конфіскації російських активів для допомоги у відновленні України. Деякі чиновники вважають, що конфіскація може бути незаконною, й інші країни перестануть покладатися на США як на надійний притулок для інвестицій.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель говорив, що країнам ЄС слід розглянути питання щодо вилучення заморожених валютних резервів росії, щоб допомогти сплатити витрати на відновлення України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: