У МЗС відреагували на зусилля Туреччини розблокувати порти

Читать на русском
Україна відмовиться від будь-яких домовленостей щодо розблокування експорту українського зерна, якщо вони не враховуватимуть інтереси країни.

Україна відмовиться від будь-яких домовленостей щодо розблокування експорту українського зерна, якщо вони не враховуватимуть інтереси країни.

Водночас Україна цінує зусилля Туреччини щодо вирішення цієї проблеми, йдеться у заяві МЗС у вівторок, 7 червня.

Як зазначили у МЗС, поки Україна спільно з ООН та партнерами працює над створенням гуманітарного коридору для експорту зерна, але росія своїми агресивними діями це ускладнює. Зокрема, обстрілом зернового терміналу в Миколаєві росіяни поставили під сумнів дотримання гарантій ненападу на Одесу.

Росія намагається продати вкрадене українське зерно африканським країнам – NYTШтати попередили 14 країн, переважно в Африці, про те, що росія спробує продати їм вкрадене українське зерно.

«Такі гарантії мають бути надані шляхом постачання відповідної зброї Україні для захисту узбережжя від загроз з моря та шляхом залучення військово-морських сил третіх країн для патрулювання відповідної частини акваторії Чорного моря», - наголосили у міністерстві.

У відомстві також відреагували на зусилля Туреччини вирішити цю проблему шляхом досягнення домовленостей із росією.

«Цінуємо зусилля Туреччини. Водночас маємо наголосити, що поки що відсутні домовленості щодо цього питання між Україною, Туреччиною та росією. При цьому наголошуємо, що рішення мають ухвалюватися за участю всіх причетних сторін. Будь-які домовленості, які не враховуватимуть інтереси України, будуть нами відкинуті», - йдеться у заяві МЗС.

Водночас у міністерстві зазначили, що Україна вже розпочала експорт зерна на світовий ринок. Зерно постачають вантажівками, залізницею та річковим транспортом.

Раніше у ЗМІ повідомляли, що у Туреччині можуть відбутися переговори щодо питання експорту українського зерна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: