Людей викрадають, а квартири грабують: мер Енергодара розповів про три місяці окупації міста

Читать на русском
Міський голова Енергодара розповів, що російські окупанти викрадають людей у місті, грабують порожні квартири, а в місті майже немає інтернету.

Вже три місяці, як місто Енергодар Запорізької області знаходиться під окупацією російськими загарбниками. У місті зросли викрадення людей, грабують порожні квартири і майже немає інтернету.

Про це міський голова Енергодара Дмитро Орлов написав у Telegram.

«4 червня виповнилося рівно три місяці, як місто Енергодар знаходиться в окупації. Короткі підсумки такі. Посилився фізичний і психологічний тиск на громадян. Помітно зросла кількість викрадень енергодарців. У підвали кидають не тільки активістів, атовців і тих, хто чинив спротив на блокпосту під час захоплення Енергодара. Зараз логіку викрадень взагалі неможливо прослідкувати, бо її немає. В неволю потрапляють пересічні громадяни, які ніяким чином не відносяться до вказаних вище категорій. Людей тримають в полоні тижнями. Зросли випадки мародерства. В основному порожніх квартир, власники яких поїхали з міста. З квартир виносять цінні речі. Беруть все що подобається. Двері просто ламають», - повідомив мер.

В Енергодарі невідомі підірвали мера-колаборанта ШевчикаВ Енергодарі в неділю, 22 травня, підірвали окупаційного мера Андрія Шевчика разом з охоронцями.

Згідно зі словами мера Енергодара, окупанти штучно посилюють гуманітарну кризу. В захопленому Енергодарі майже відсутній Інтернет-зв’язок, що впливає також і на можливість безготівкових розрахунків через термінал у крамницях. Крім того, перерахувати кошти з картку на картку через «Приват24» теж майже неможливо, бо сигнал зв’язку майже не ловить.

Як повідомив Орлов, якщо сигнал вдається спіймати, то доводиться чекати понад 15 хвилин, поки транзакція буде схвалена. Тому люди стоять у великих чергах до крамниць.

«Гривень готівкою майже не залишилося в місті. Поступово в Енергодарі з'являються пункти обміну валют з рублями. Є пропозиції зняти готівку, але за це беруть великий відсоток», - повідомив мер окупованого міста.

Згідно зі словами Орлова, ціни на товари побутової хімії, засоби гігієни й продукти харчування «захмарні». Дешево продають лише сезонні овочі та фрукти, позаяк немає альтернативних ринків збуту.

До міста завезли медикаменти російського виробництва, але їх продають у торговельних точках просто неба під палючим сонцем, із порушенням усіх заходів безпеки. Тож мешканці Енергодара все одно шукають можливість придбати українські ліки.

Російські окупанти не можуть вирішити нестачу кадрів для окупаційної адміністрації. Тоді як через провали в забезпеченні гуманітарних потреб населення, незадоволення російською окупацією починають проявляти навіть ті містяни, які мали нейтральне ставлення до загарбників на початку.

Нагадаємо, що в Енергодарі російські солдати викрадають чоловіків, а також планують проведення так званого «референдуму» про приєднання міста до країни-агресора.

Окрім цього, у Маріуполі за питною водою жителям треба записуватися в чергу за два дні.

Раніше Зеленський розповів, скільки українських населених пунктів перебувають під окупацією з 24 лютого.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: