Електронні сигарети не можна буде курити у громадських місцях: де саме та які будуть штрафи

Читать на русском

Сьогодні, 31 травня, відзначається Всесвітній день без тютюну. В Україні, за даними МОЗ, щороку від хвороб, спричинених вживанням тютюну, помирає 85 тисяч українців. У липні мають набути чинності деякі законодавчі зміни, спрямовані на зменшення цього ризику. Так, електронні сигарети, IQOS та glo прирівняні до звичайних сигарет, і їх не можна буде палити в громадських місцях. Де саме та які будуть штрафи за порушення – на інфографіках від Центру демократії та верховенства права.

Зміни містяться у законі «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну» та набудуть чинності з 11 липня.

Електронні пристрої для куріння буде заборонено використовувати у громадських місцях, зокрема кафе, барах, ресторанах, літніх майданчиках, таксі, вокзалах, аеропортах, зупинках громадського транспорту, ліфтах, підземних переходах, місцях загального користування житлових будинків, дитячих майданчиках тощо.

З 11 липня електронні пристрої для куріння буде заборонено використовувати у громадських місцях. У яких саме та які загрожують штрафи за порушення – на інфографіках.
Де буде заборонено курити електронні сигаретиЦентр демократії та верховенства праваЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

За порушення правил продажу та місць для куріння штрафуватимуть:

  • за продаж IQOS/glo та електронних сигарет неповнолітнім – загрожує 1020 грн штраф, за повторне порушення – 10,2 тис. грн;

  • за куріння електронних сигарет, IQOS/glo, кальянів у громадських місцях (крім кафе, барів, ресторанів) – 1000 грн, за повторне порушення – 10 тис. грн;

  • за куріння у кафе, барах, ресторанах (для власників закладів) – 3000 грн, за повторне порушення – 15 тис. грн.

З 11 липня електронні пристрої для куріння буде заборонено використовувати у громадських місцях. У яких саме та які загрожують штрафи за порушення – на інфографіках.
Штрафи за порушення законуЦентр демократії та верховенства праваЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Нагадаємо, «антитютюновий» законопроєкт було ухвалено парламентом 16 грудня минулого року. Що передбачає закон, можна подивитися на інфографіці «Слово і діло».

За даними дослідження, в середньому один українець, який палить, за рік витрачає на цигарки 823 долари за середньої ціни пачки 2,26 долара.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: