Антитютюновий законопроєкт: хто з депутатів подавав правки

Читать на русском

У Верховній раді чекає другого читання законопроєкт щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну (так званий «антитютюновий»). Він регулює питання реклами тютюнових виробів, їхнього виробництва і продажу. До документа подали порівняно небагато правок – близько 500. Частина з них була направлена на надто жорстке регулювання ринку, а частина – лобіювала інтереси тютюнових компаній. «Слово і діло» сьогодні пропонує подивитися, хто з депутатів подавав правки до проєкту (за даними Центру демократії і верховенства права).

«515 поправок до другого читання законопроєкту говорить про дві важливі речі. Перше – це величезна цікавість до теми регулювання тютюнових виробів з боку народних депутатів. Друге – по окремих правках ми спостерігаємо вплив великих тютюнових корпорацій на окремих народних депутатів. Це правки про спрощене регулювання обігу тютюнових виробів. Вони суперечать логіці законопроєкту, який спрямований на захист здоров'я населення від шкідливих наслідків вживання тютюнових виробів», – пояснив юрист Центру демократії та верховенства права Гліб Колесов.

Перша група правок стосувалася створення умов для розвитку тютюнового бізнесу. Правки подавали Андрій Пузійчук (163 правки), Вадим Галайчук (48) та Мар'ян Заблоцький (30) – всі їхні пропозиції були відхилені. Крім того, були відхилені всі правки депутатів, які стосувалися обмеження місць для продажу і споживання тютюнових виробів.

Щодо охорони громадського здоров'я та запобігання негативним наслідкам для здоров'я людей поправки подали шість нардепів. Комітет врахував 17 з 50 правок Елли Рєпіної, 19 з 28 правок Ольги Стефанишиної, 4 з 9 правок Володимира В'ятровича, 3 правки Лади Булах. Не врахували жодної правки Анни Скороход та Олександри Устінової.

Щодо визначення типів тютюнових виробів врахували 3 правки Пузійчука і 5 правок Рєпіної. Правки Галайчука і Заблоцького відхилили.

Пузійчук, Галайчук та Заблоцький подавали також правки, які стосувалися просування виробництва, торгівлі, експорту та імпорту електронних сигарет, заправних контейнерів і рідин. Комітет врахував 7 правок Пузійчука, 2 – Галайчука і 5 – Заблоцького.

Правки, які стосувалися медичних попереджень на упаковках тютюнових виробів подавали Пузійчук (врахували тільки одну з 80), Стефанишина (врахували 19 з 26), Заблоцький (врахували одну з 5), Галайчук (всі 2 відхилили).

П'ять депутатів подавали поправки до законопроєкту щодо заборони реклами, стимулювання продажу та спонсорства пристроїв для споживання тютюнових виробів без їхнього згоряння. Комітет врахував 3 правки Рєпіної, 3 – Заблоцького, 4 – Пузійчука, по одній Галайчука і Булах.

У частині обмеження споживання тютюнових виробів, використання електронних сигарет врахували 9 правок Рєпіної, 4 – В'ятровича, по одній – Заблоцького і Булах. Правки Скороход відхилили.

Більшість правок, які стосувалися швидкості набуття чинності змін, відхилили. Врахували 4 правки нардепа Заблоцького і одну – Булах.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, які обмеження передбачає антитютюновий законопроєкт.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: