У ВООЗ заявили про помірний ризик поширення мавпячої віспи: скільки випадків вже зафіксовано

Читать на русском
Поки що глобальний рівень ризику поширення віспи мавп є помірним, заявили у ВООЗ. На даний момент підтверджено 257 випадків захворювання у 23 країнах світу, де вірус не є ендемічним.

Ризик глобального поширення вірусу віспи мавп зараз є помірним. На даний момент підтверджено 257 випадків захворювання та приблизно 120 підозр на інфікування у 23 країнах світу, де вірус не є ендемічним.

Про це із посиланням на звіт Всесвітньої організації охорони здоров'я повідомляє CNN.

У п'яти африканських країнах, де зазвичай зустрічається віспа мавп, ВООЗ отримала повідомлення про 1365 випадків захворювання та 69 випадків смерті від вірусу. Випадків смерті у неендемічних країнах не зареєстровано.

Мавпяча віспа 2022: що це за хвороба, чим небезпечна і що про неї відомоХвороба передається тактильним і повітряно-крапельним шляхом, але переважно - при тісному контакті із зараженим протягом певного часу

«Глобальний рівень ризику для громадської охорони здоров'я є помірним, враховуючи, що це перший випадок, коли випадки та кластери мавпячої віспи реєструються одночасно в широко розрізнених географічних районах ВООЗ та без відомих епідеміологічних зв'язків із неендемічними країнами у Західній чи Центральній Африці», – заявили у ВОЗ .

Але в той же час в організації попередили, що ризик може стати високим, якщо «вірус зможе утвердитися як патоген людини і пошириться серед груп з більш високим ризиком важкого захворювання, таких як маленькі діти та особи з ослабленим імунітетом».

Поки що більшість випадків захворювання були зареєстровані серед чоловіків, які практикують одностатевий секс. При цьому віспа мавп не є венеричним захворюванням.

Нагадаємо, в Україні поки що не зафіксовано випадків захворювання на мавпячу віспу. Але у МОЗ попередили, що вірус найімовірніше дійде до України.

У ВООЗ вважають, що зростання рівня захворюваності на віспу мавп у європейських країнах можливе вже влітку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: