Мавпяча віспа 2022: що це за хвороба, чим небезпечна і що про неї відомо

Читать на русском
Хвороба передається тактильним і повітряно-крапельним шляхом, але переважно - при тісному контакті із зараженим протягом певного часу
Віспа мавп передається людям від приматівGlobal Look Press

Світ стривожений через можливість епідемії нової хвороби. У Європі та деяких країнах за її межами фіксується спалах мавпячої віспи - хвороби, яка схожа на відому раніше звичайну віспу, але раніше вважалася дуже рідкісною і майже не фіксувалася у людей.

Що таке мавпяча віспа

Як і звичайна віспа, віспа мавп зараховується до ортопоксвірусів - віспяних вірусів. Вперше цю хворобу зафіксували в деяких навколотропічних регіонах Центральної та Західної Африки в 1958 році.

Вже в той момент це захворювання було вкрай рідкісним, вважається, що воно виникло у земляних білок, пізніше передалося мавпам, а вже від них перекинулося на людей. З тих випадків, які були задокументовані, було відомо, що хвороба вражала в основному підлітків до 16 років.

Зараження, симптоми та летальність

Хвороба передається тактильним і повітряно-крапельним шляхом, але переважно - при тісному контакті із зараженим протягом певного часу. Тобто, вона не настільки заразна як коронавірус.

Інкубаційний період хвороби становить в залежності від індивідуального протікання хвороби, від 5 до 21 дня. Симптоми - температура, болі в спині та м'язах, озноб і втома (лихоманка), висип по всьому тілу, пухирі з гноєм. У більшій частині випадків захворювання проходить цілком легко і зникає самостійно через кілька тижнів.

Залежно від індивідуального протікання хвороби рівень смертності від віспи мавп становить від 4% до 22%. Середній рівень смертності хворих оцінюється в 10%. Найважче віспу переносять діти, а вмирають переважно ті, хто не має вакцинації від натуральної (звичайної) віспи.

Ситуація в Європі та світі

Перший випадок віспи мавп в Європі офіційно зафіксований 7 травня 2022 року; громадянин Британії, який нещодавно прибув з Нігерії до Лондона, захворів. Через кілька днів захворіли ще двоє людей, які жили з ним в одному будинку. 16 травня стало відомо ще про чотирьох хворих в інших районах Лондона, а також за його межами. Станом на 20 травня в Британії було підтверджено вже 20 випадків віспи.

18 травня Португалія повідомила про щонайменше 14 підтверджених випадків віспи мавп з 20, які викликали підозру, Іспанія - про сім випадків. 20 травня в Португалії випадків стало вже 23.

США 18 травня заявили, що мають один ймовірний випадок, А Канада - як мінімум, 13 передбачуваних інфікованих віспою.

19 травня про віспу мавп повідомили Італія, Швеція та Бельгія. Також про один можливий випадок повідомила Франція. 20 травня про подібне повідомила Австралія, де було зафіксовано два випадки, і Німеччина.

Чи є вакцина від мавпячої віспи

Зараз від мавпячої віспи не існує вакцини - раніше в цьому не було ніякої необхідності, оскільки й подумати не можна було, що це захворювання почне масовано вражати людей і перекинеться в Європу.

Втім, лікарі кажуть, що вакцинація від звичайної віспи може захистити й від віспи мавп - натуральна та мавпяча віспи ведуть свій рід з однієї вірусної групи, а значить, дуже схожі.

Захист від мавпячої віспи

Лікарі рекомендують для захисту від мавпячої віспи регулярно мити руки, дотримуватися особистої гігієни, оберігатися при статевому контакті. Також незайвим буде мати вакцину проти звичайної віспи - в принципі, її зараз роблять всім, і починаючи з дитинства. Також не рекомендується вживати в їжу м'ясо мавп і уникати тісного контакту з людьми, які виглядають хворими на віспу (ранки, висип, пухирі й т.д.).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: