ВООЗ допускає літнє зростання захворюваності на мавпячу віспу в Європі

Читать на русском
Перші випадки мавпячої віспи в Європі були зафіксовані 7 травня у Великобританії. Віспа мавп зазвичай не поширюється легко, оскільки потрібен тісний контакт із зараженим.

Вже цього літа можливе зростання захворюваності в європейських країнах на віспу мавп - хвороби, яка схожа на відому раніше звичайну віспу, але раніше вважалася дуже рідкісною і майже не фіксувалася у людей. Оскільки поширення вірусу може прискоритися через масові фестивалі та вечірки.

Про це повідомляє Європейське бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Як зазначається, віспа мавп зазвичай не поширюється легко, оскільки потрібен тісний контакт із зараженим. Вірус проникає через пошкоджену шкіру, дихальні шляхи, очі, ніс і рот, а також через біологічні рідини. Основний спосіб поширення - тісний фізичний контакт, в тому числі статевий.

«Оскільки ми вступаємо в літній сезон в Європейському регіоні з масовими зборами, фестивалями і вечірками, я стурбований тим, що передача може прискоритися, оскільки виявлені в даний час випадки захворювання відносяться до тих, хто активний в статевому житті, а симптоми багатьом незнайомі», - зазначив голова Європейського бюро ВООЗ Ханс Клюге.

Мавпяча віспа 2022: що це за хвороба, чим небезпечна і що про неї відомоХвороба передається тактильним і повітряно-крапельним шляхом, але переважно - при тісному контакті із зараженим протягом певного часу

При цьому, він підкреслив, що гігієна рук і органів дихання, а також засоби індивідуального захисту та ізоляція заражених мають вирішальне значення для зниження передачі інфекції.

Нагадаємо, що Всесвітня організація охорони здоров'я скликає екстрену нараду, присвячену спалаху віспи мавп на території Європи - нової хвороби, яка викликає побоювання не менше, ніж коронавірус. Станом на вечір 20 травня в європейських країнах зареєстровано вже понад 100 випадків мавпячої віспи.

Напередодні Бельгія заявила про два випадки вірусу віспи мавп на своїй території.

Окрім цього, в Україні найближчим часом з'явиться препарат від коронавірусу «Молнупіравір», який закупили за рахунок держбюджету.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: