Віспа мавп, швидше за все, дійде до України – санлікар

Читать на русском
В Україні будуть зареєстровані випадки мавпячої віспи, але спалаху не очікується, заявив Ігор Кузін.
фото УНІАН

В Україні будуть зареєстровані випадки мавпячої віспи, але епідеміологічного спалаху не очікується. Вірус зможуть локалізувати.

Такий прогноз озвучив заступник міністра охорони здоров'я – головний санітарний лікар Ігор Кузін у інтерв'ю Суспильному.

У ЄС планують закупити ліки та вакцину проти мавпячої віспиЄвросоюз працює над механізмом закупівлі вакцин і ліків проти звичайної віспи. Ці препарати мають допомогти і проти мавпячої віспи.

За його словами, окремі випадки віспи мавп будуть і в Україні.

«Але ми справді точно знаємо, як проводити епідеміологічне розслідування, ми точно знаємо чим лікувати, як лікувати. І що треба застосовувати, щоб цей випадок було локалізовано. Тому я не певен, що буде спалах», - сказав Кузін.

Санлікар розповів, що зараз у світі зареєстровано вже понад 170 випадків мавпячої віспи. Для того, щоб інфікуватися, потрібно мати тісний контакт з інфікованим, і хвороба передається не так швидко, як коронавірус.

«Недостатньо поспілкуватися з людиною поруч, потиснути їй руку, треба мати досить тривалий близький контакт, як із виділенням цієї людини, чи з, наприклад, кров'ю, чи з будь-якими біологічними матеріалами. Такий тип контакту буває переважно у побуті. Тому швидкість передачі цієї інфекції не така велика, як при ковіді», - додав Кузін.

За його словами, зараз є чіткі інструкції для лікарів епідеміологів як в Україні, так і в усьому світі. При цьому проводити масову вакцинацію від мавпячої віспи поки що ніде не планують.

Нагадаємо, Кузін раніше заявляв, що шанси на поширення в Україні мавпячої віспи дуже малі.

На сьогодні вірус виявили вже у 12 країнах світу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: