Віспа мавп: санлікар оцінив шанси потрапляння вірусу в Україну

Читать на русском
На сьогодні випадків захворювання в Україні віспою мавп немає. Шанси розповсюдження вірусу невеликі, МОЗ моніторить ситуацію.
фото Радіо Свобода

Шанси розповсюдження віспи мавп на територію України дуже невеликі. До того ж зараз туристичні маршрути скорочені максимально. На сьогодні випадків захворювання в Україні немає.

Про це заявив головний санітарний лікар Ігор Кузін у ефірі національного телемарафону у вівторок, 24 травня.

Мавпяча віспа 2022: що це за хвороба, чим небезпечна і що про неї відомоХвороба передається тактильним і повітряно-крапельним шляхом, але переважно - при тісному контакті із зараженим протягом певного часу

«Шанси поширення віспи мавп територією України дуже малі. Україна є транзитною країною для країн Африки. Потрапляння вірусу в Україну досить малоймовірне, враховуючи, що зараз туристичних маршрутів небагато і шлях передачі вірусу не такий простий, як за коронавірусу», – сказав Кузін.

Він повідомив, що зараз у світі зареєстровано 258 випадків захворювання на віспу мавп, з них 187 підтверджених. При цьому, кожен підозрілий випадок на рівні ЄС розслідується.

«Ми налагодили обмін інформацією епідеміологів України з колегами з ЄС для отримання інформації, всі підозрілі випадки розслідуватимуться», – сказав головний санлікар і запевнив, що «система охорони здоров'я має відповідні вказівки про те, як це діагностувати».

Кузін додав, що МОЗ перебуває на етапі готовності та моніторить ситуацію. Станом на сьогодні випадків захворювання в Україні немає.

Нагадаємо, мавпою віспу вже виявили у 12 країнах світу. При цьому ВООЗ допускає літній приріст захворюваності на мавпячу віспу в Європі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: