Денісову хочуть звільнити з посади омбудсмена: в чому причина

Читать на русском
У вівторок, 31 травня, парламент розгляне питання щодо звільнення Людмили Денісової з посади уповноваженої ВР з прав людини.

У вівторок, 31 травня, парламент розгляне питання щодо звільнення Людмили Денісової з посади уповноваженої ВР з прав людини.

Про це на пресконференції заявила сама Денісова.

«Мені щойно стало відомо, що за командою Офісу президента завтра планують оголосити мені недовіру як до уповноваженої Верховної Ради з прав людини», – сказала Денісова.

Рішення щодо звільнення, за її словами, було ухвалено після наради у ОП. Депутатів просять підписати передплатні листи.

Рф примусово вивезла на свою територію майже 1,5 мільйона українців — ДенісоваЛюдмила Денісова розповіла, скільки українських громадян, зокрема, дітей, депортувала росія.

«За моєю інформацією, Офіс президента не влаштовує моя активність як омбудсмена, активна діяльність, спрямована на збирання та аналіз інформації про порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях», – сказала Денісова.

Вона вважає такі дії влади незаконними.

Денісова повідомила, що на її доньку, яка займається психологічною допомогою постраждалим від окупації, нібито чиниться тиск. Її, за словами омбудсмена, тричі викликали на допит.

За інформацією видання LIGA.net, троє співрозмовників у керівництві фракції Слуга народу підтвердили, що питання висловлення недовіри Денисової планується розглянути на пленарному засіданні 31 травня.

Серед причин – незадовільна робота Денісової щодо обміну полоненими.

«Вона була повністю відсутня в процесі обмінів. Не пов'язувалась із переговорною групою, але коментувала дуже активно. І коментувала багато зайвого», – пояснив один із керівників СН.

Звільнення планується провести за допомогою закону про особливості державної служби у воєнний час, ухвалений 12 травня. Він дає парламенту право звільняти людей, призначення яких віднесено до повноважень ВР, причому робити це шляхом висловлення недовіри.

На 31 травня заплановано лише звільнення, оскільки процедура призначення передбачає двомісячний конкурс.

За інформацією РБК-Україна, на місце Денісової пропонують чотири кандидатури. Це троє нардепів від «Слуги народу» – Микола Тищенко, Мар'яна Безугла та Олександр Качура. Четвертий кандидат – уповноважена президента з питань забезпечення прав захисників України Олена Вербицька.

Інформоване джерело у владі припустило, що реальний вибір, ймовірно, буде серед двох кандидатів – Вербицької та Качури.

Водночас, за словами співрозмовника, станом на 30 травня Комітет ще не розглядав питання відставки Денісової. Цю інформацію РБК-Україна підтвердив голова профільного комітету з прав людини Дмитро Лубінець.

«Наразі питання щодо розгляду звільнення або будь-яке інше питання, пов'язане з діяльністю уповноваженого Верховної ради з прав людини, до комітету не надходило», - сказав Лубинець увечері 30 травня.

Раніше Денісова розповіла про нові страшні злочини російських ґвалтівників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: