Російський генерал із досвідом у Сирії: у CNN дізналися, хто керував обстрілами Харкова

Читать на русском
Російський генерал-полковник Журавльов, який має досвід операцій в Алеппо, наказував бомбити Харків касетними боєприпасами в перші дні війни.

Генерал-полковник Олександр Журавльов, який керував одним із найжорстокіших розділів війни росії в Сирії, наказував обстрілювати Харків касетними боєприпасами в перші дні вторгнення в лютому.

Про це йдеться у розслідуванні журналістів CNN.

За допомогою аналізу супутникових знімків у співпраці з Центром інформаційної стійкості (CIR) та наземних розслідувань журналісти встановили бригаду реактивної артилерії, яка завдавала ударів касетними боєприпасами по житлових кварталах Харкова.

CNN відстежив 11 ракет «Смерч», що впали в Харкові 27 і 28 лютого, до 79-ї російської реактивної артилерійської бригади, що базується в Бєлгородській області росії.

Війна росії в Україні заснована на тактиці, яку вона використовувала в Сирії – WPМетоди ведення війни в Україні нагадують тактику, яку росія використовувала у Сирії. Особливо це стосується блокади міст. Ситуація у Маріуполі вже багатьом нагадує Алеппо.

Ця бригада підпорядковується безпосередньо керівництву Західного військового округу російських збройних сил. Декілька військових експертів повідомили CNN, що Журавльов є єдиним офіцером, який має повноваження віддавати наказ про ракетну атаку «Смерчем» у своєму районі.

Журавльов тричі був у Сирії. Вперше він став командувачем російських військ у країні під час свого другого перебування у липні 2016 року.

Під його керівництвом росія змогла активізувати штурм міста Алеппо. Після того, як Журавльов прийняв кермо влади, російські військові швидко посилили свої атаки на територію, утримувану повстанцями, і завершили облогу густонаселеного міста, що призвело до великої кількості загиблих.

Тоді, пише CNN, і було започатковано російську тактику в Сирії: брати в облогу, морити голодом, бомбити і змусити підкоритися.

У період його командування також різко збільшилася кількість задокументованих атак із використанням касетних боєприпасів у Алеппо. За даними правозахисників, касетні боєприпаси застосовувалися в Алеппо 137 разів у період з 10 вересня до 10 жовтня 2016 року, що на 791% більше, ніж у середньому за попередні вісім місяців.

Після закінчення битви за Алеппо Журавльов повернувся до росії і був нагороджений званням героя російської федерації.

Потім він був двічі підвищений на посаді і став командувачем Західного військового округу — тією дивізією, яка сіє смерть і руйнування в Харкові та інших частинах України.

Нагадаємо, за інформацією Служби безпеки України, накази про бомбардування Києва та Ірпеня віддавав російський генерал-майор, який виявився родом із Черкаської області.

Раніше старший науковий співробітник Віденського центру з роззброєння та нерозповсюдження Ханна Нотте назвала п'ять подібностей війни росії в Україні та Сирії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: