Експерт розповіла про схожість військової кампанії росії в Сирії та Україні

Читать на русском
Експерт Віденського центру з роззброєння та нерозповсюдження розповіла про п'ять подібностей війни росії в Україні та в Сирії.

Існують разючі схожості між військовою тактикою росії в Сирії та в Україні.

Про це в інтерв'ю Deutsche Welle розповіла старший науковий співробітник Віденського центру з роззброєння та нерозповсюдження Ханна Нотте.

Війна росії в Україні заснована на тактиці, яку вона використовувала в Сирії – WPМетоди ведення війни в Україні нагадують тактику, яку росія використовувала у Сирії. Особливо це стосується блокади міст. Ситуація у Маріуполі вже багатьом нагадує Алеппо.

За її спостереженням, є п'ять паралелей між війною росії в Сирії та в Україні. Перша – це те, що росія веде послідовну чи поетапну війну.

«По-друге, тактика оточення міст, проведення облог та бомбардувань, а потім і створення, цитую, «гуманітарних коридорів». Третя паралель — це питання іноземних бойовиків, складне й багаторівневе, бо росія то звинувачує іншу сторону у використанні іноземних бойовиків, то використовує їх сама. А четверта та п'ята паралелі повертають нас до питання про дезінформацію щодо використання противником «живих щитів». Росія часто звинувачувала терористів у Сирії у використанні мирних жителів як живий щит. Тепер те саме говорять про батальйон «Азов» у Маріуполі. Вона також використовує дезінформацію, що інша сторона інсценує так звані хімічні атаки під чужим прапором», – розповіла Нотте.

Водночас експерт зазначила, що є серйозні відмінності між кампаніями росії в Сирії та в Україні – вони є суттєвими з погляду цілей та масштабу кампанії, для росії зараз зовсім інші ставки.

Нагадаємо, у Міноборони Британії зазначили, що росія використала в Маріуполі таку ж тактику як у Чечні 1999 року та в Сирії 2016 року.

Раніше правозахисні організації, офіційні особи та експерти вже порівнювали методи ведення війни в Україні з тактикою, яку росія застосувала, щоб переламати хід війни в Сирії на користь диктатора Башара Асада.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: