Росія поки що уникла дефолту – Bloomberg

Читать на русском
Росія уникла дефолту за єврооблігаціями, який загрожував наступити 4 травня. Але до кінця місяця все одно є ризики.

Росія за 11 годин до останнього терміну уникла дефолту, який міг настати вже 4 травня. Інвестори почали отримувати російські доларові платежі за двома облігаціями з терміном погашення у 2022 та 2042 роках.

Про це пише агентство Bloomberg.

Три інвестори заявили, що їхні банки отримали платежі з росії. За словами людей, знайомих із ситуацією, великі міжнародні клірингові палати отримали та обробили платежі з єврооблігацій з терміном погашення у 2022 та 2042 роках.

Перший за століття зовнішній дефолт: що він означатиме для рф та чому у Кремлі його заперечуютьЩо означатиме дефолт для росії та чи вплине він на пересічних росіян, читайте у матеріалі Слово і діло.

Але ризик дефолту для росії до кінця цього місяця все ще зберігається. Це пов'язано з тим, що 25 травня закінчується термін дії винятків з обмежень США, що дозволяють виплачувати відсотки та пов'язані з ними виплати власникам російських облігацій, а Казначейство ще не вирішило, чи слід продовжувати виняток.

США повинні будуть вирішити, чи краще дозволити росії продовжувати платежі, щоб вона виснажила запаси доларової готівки, або дозволити їй «спотикнутися» на дефолті і нести це фінансове тавро роками, якщо не десятиліттями.

«Росія робить все, щоб погасити свій зовнішній борг, навіть незважаючи на те, що OFAC посилює канали платежів. Тому очевидно, що росія дійсно готова платити, навіть якщо це складно з технічного погляду», – вважає старший стратег Generali Insurance Asset Management по ринках, що розвиваються, Гійом Треска.

Наступні платежі за облігаціями зі строком погашення у 2026 та 2036 роках мають бути здійснені 27 травня – через два дні після закінчення терміну дії звільнення OFAC.

На відміну від облігацій, що розглядаються сьогодні, договірні умови облігацій 2026 і 2036 років потенційно дають росії інші варіанти, якщо вона не може платити звичайними шляхами з не залежних від неї причин. Облігації 2036 року допускають оплату в рублях, облігації 2026 року – в євро, швейцарських франках або фунтах стерлінгів.

Нагадаємо, голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що національний дефолт у росії – це лише питання часу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: