Страти та невиборчі авіаудари: Amnesty International розповіла про воєнні злочини росіян на Київщині

Читать на русском
Amnesty International у ході розслідування встановила, що у Бородянці щонайменше 40 людей було вбито внаслідок невиборчих нападів. У Бучі та інших місцях зафіксовано 22 випадки страт.
pravda.com.ua

Російські військові мають постати перед судом за воєнні злочини, скоєні на Київщині. Серед них – невиборчі авіаудари по Бородянці та позасудові страти у Бучі, Андріївці, Здвижівці та Ворзелі.

Про це на брифінгу, підготовленому за наслідками розслідування, заявила генсек правозахисної організації Amnesty International Аньєс Калламар.

«Ми зустрічалися з людьми, чиї близькі були вбиті під час жахливих нападів, чиє життя назавжди змінилося через російське вторгнення. Ми підтримуємо їхню вимогу правосуддя та закликаємо українську владу, Міжнародний кримінальний суд та інші органи забезпечити збереження свідчень, які в майбутньому можуть стати підставою для судових переслідувань за воєнні злочини», – заявила Калламар.

Британський юрист розповів, за яких умов путін може опинитися на лаві підсуднихПутін може відмовитися на лаві підсудних, найімовірніше, після зміни режиму в росії. Водночас його легше звинуватити у злочині агресії, ніж довести воєнні злочини.

«Дуже важливо, щоб усі, хто несе відповідальність, у тому числі всі командири аж до вищого командування, постали перед судом», – додала вона.

У ході розслідування Amnesty International встановила, що як мінімум 40 мирних жителів було вбито у Бородянці внаслідок невиборчих нападів, що зруйнували весь район.

У Бучі та деяких інших містах та селищах, розташованих на північний захід від Києва, правозахисники задокументували 22 випадки, коли російські військові скоїли незаконні вбивства, більша частина яких була явними позасудовими стратами.

Правозахисники наголосили, що позасудові страти, скоєні під час міжнародних збройних конфліктів, кваліфікуються як умисні вбивства та є воєнними злочинами. Також воєнними злочинами є невиборчі напади, здійснені зі злочинним наміром.

Нагадаємо, Верховна рада України, а також парламенти Естонії, Латвії та Канади визнали дії росії геноцидом українців.

На єдиний портал збору доказів українці вже подали близько 12 тисяч повідомлень про воєнні злочини рф.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: