Економічне відновлення України після війни: у Раді презентували план

Читать на русском
План економічного відновлення України після війни з росією базується на дев'яти принципах.

У парламенті сьогодні, 2 травня, презентували план економічного відновлення України після війни. Профільний комітет Ради підтримав і розробку цього плану, і його основні принципи.

Про це йдеться на сайті Ради.

ЄС розраховує сплатити більшу частину витрат на відновлення України – BloombergУ Євросоюзі збираються сплатити більшу частину витрат на повоєнне відновлення України. Ця тема активно обговорюватиметься протягом наступних тижнів.

«Післявоєнне відновлення України буде одним із наймасштабніших проєктів із часів усім відомого плану Маршалла. Його реалізація стане справою всього цивілізованого світу, адже ми сьогодні боремося не лише за себе, а й за глобальну безпеку», – заявила перша віцепрем'єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Дев'ять принципів, на яких базується план відновлення:

  • Повний доступ до ринків ЄС та «Великої сімки» – це допоможе виробникам інтегруватися у світові торгові ланцюги та збільшити експорт.

  • Набуття статусу кандидата, а потім повноправного члена Євросоюзу.

  • Побудова економіки за принципами дерегуляції та лібералізації.

  • Налаштування логістичних маршрутів у західному напрямку.

  • Перехід від експорту сировини до переробки у галузях, що дають найбільшу експортну виручку.

  • Розвиток вітчизняного військово-промислового комплексу. Йдеться не лише про закупівлю зброї, а й про її виробництво, зокрема за рахунок трансферу військових технологій.

  • Збільшення видобутку власного газу та розвиток атомної енергетики. Зазначається, що за 3-5 років Україна може набути енергонезалежності.

  • Кліматична модернізація.

  • Локалізація українського виробництва на рівні мінімум 60%. Це дасть поштовх економіці, створить нові робочі місця, пожвавить підприємницьку активність.

Нагадаємо, Європейська рада погодилася створити Трастовий фонд солідарності з Україною для її відновлення після закінчення війни з Росією.

Як повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, відновлення України після російської агресії обійдеться мінімум у 600 мільярдів доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: